Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Därför blir de rika rikare

KRÖNIKA Peter Jaan Kask
De rika är annorlunda än vi, lär den amerikanske författaren F Scott Fitzgerald ha sagt och då fått svaret av Ernest Hemingway: Ja, de har mer pengar.
Nyheter • Publicerad 18 april 2014

Som de flesta bra citat är replikskiftet inte helt autentiskt, men sant är att de rikas pengahög är större.

Den viktigaste skillnaden mellan dem och oss är dock den makt över samhället som stora ekonomiska tillgångar skänker. Pengar generar inflytande, i miljardärernas USA, i oligarkernas Ryssland och också i Sverige, även om vi försöker begränsa det.

Annons

Det stora samtalsämnet bland ekonomer dessa dagar är Thomas Pikettys bok Capitalism in the 21:th century (Kapitalismen i tjugonde århundradet), som kommit ut på engelska nyligen.

Piketty presenterar fakta över inkomster och förmögenheter en lång rad år tillbaka i ett stort antal länder och formulerar utifrån detta en teori.

Han visar att den långsiktiga trenden är att rika bli rikare och samlar alltmer kapital och makt över åren. Den utjämning som skett under andra hälften av 1900-talet var bara en tillfällig blip och är nu på väg att förbytas i sin motsats.

Att vi fått den här utvecklingen, hävdar Piketty, beror på att kapitalavkastningen normalt är högre än tillväxten. De rikas kapital växer därmed snabbare än löneinkomsterna.

Förmögenheterna går sedan i arv och det förstärker ytterligare orättvisorna.

Piketty tror att kapitalavkastningen kommer att ligga över tillväxten även framgent och är därför pessimist om framtiden. Han tror att vi får se vidgade klyftor. Såvida vi inte gör något åt det.

Själv föreslår Piketty en internationell kapitalskatt som skulle kunna korrigera trenden mot allt större klyftor och allt större obalans i makt.

USA är ett tydligt exempel hur politiken i allt högre utsträckning påverkas av de superrika.

I Sverige har utvecklingen gått åt samma felaktiga håll. Skatter som drabbat de rika, t ex förmögenhetsskatten, har avskaffats. Allt i vällovlig avsikt att stimulera investeringar och företagande.

Men därmed blir också de rika allt rikare. Mellan 2006 och 2012 ökade t ex inkomsten för tiondelen med högst inkomster 21 procent medan låginkomsttagarna fick mindre än hälften.

Annons

Socialdemokraterna trycker i buskarna i de här frågorna för att inte riskera en hägrande valseger.

Men någon gång måste vi våga tala om ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor i Sverige.

Och göra någonting åt dem.

Peeter-Jaan Kask
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons