Ledare Sydöstran

Han är en lögnare!

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

KRÖNIKA Peeter-Jaan Kask


Stefan Löfven är en lögnare. Han ljuger morgon, middag, kväll, säger Fredrik Reinfeldt och får en kraftig applåd av den moderata publiken.
???
Ja, repliken är förstås inte äkta. Så har Reinfeldt aldrig sagt.

Däremot är det ett autentiskt uttalande om en politisk motståndare uttalat av statschefen i EU:s näst största land, den franske presidenten Nicolas Sarkozy. I sitt första stora kampanjtal uttryckte han sig precis så grovt om socialisternas presidentkandidat Francois Hollande. Och på den vägen har Sarkozy fortsatt.
Med en knapp månad kvar till valdagen i Frankrike är luften fylld av angrepp och beskyllningar om lögn. Även om Hollande gjort en poäng av att han inte deltar i den smutsiga debatten och också avstått från det mesta i den vägen förekommer överlöpningar också i det socialistiska lägret. En del av den hårda tonen kan förklaras av att den politiska kulturen i Frankrike är annorlunda, med större utrymme för hårda personangrepp. Men även erfarna franska politiska kommentatorer menar att årets presidentvalskampanj är mer oförsonlig än vanligt.
I USA går man till presidentsval i november månad. Den republikanska primärvalskampanjen har präglats av hårda personangrepp och anklagelser om lögner. Samtidigt har president Barack Obama under lång tid utsatts för en kanonad av grova påhopp. Värst är den kristna högern, tepartyrörelsen, var representanter för fram de mest hårresande påståenden.
Barack Obama beskrivs som marxist, en kommunist som är ute efter att förstöra landet. Hårda tag, kan det vara en krydda att längta efter i den jämförelsevis tama svenska politiska debatten? Nej, de hårda orden, polariseringen och demoniseringen av motståndaren har ett högt pris. Om den politiska debatten förvandlas till gräl där invektiven haglar i luften kommer väljarnas förtroende för både politik och politiker att sjunka ihop.
En hård valrörelse skapar också sämre förutsättningar att hitta gemensamma politiska lösningar på brännande samhällsproblem. Låsningarna mellan presidenten och kongressen i USA är ett avskräckande exempel. Så därför ska vi nog vara glada över att den politiska debatten i Sverige för det mesta går sin jämna lunk.
Med superkontrollerade och näst intill tråkiga Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt i spetsen för var sitt block är risken för pajkastning liten.