Ledare Sydöstran

Mer press på arbetslösa i höst

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, förnekar naturligtvis att de arbetslösa ska jagas. Nära en halv miljon aktivitetsrapporter ska skickas in av de arbetslösa varje månad från och med i höst.

Bestraffningarna skärps för de som slarvar med rapporterandet. Borgerliga regeringen förstör först arbetslöshetsförsäkringen, misslyckas sedan med jobbpolitiken och sätter från och med i höst mer press på de arbetslösa.
De fackliga organisationerna ger inget stöd åt den politiken. Arbetsförmedlingens ledning är däremot övertygad om att fler sökta jobb minskar arbetslösheten. Forskningen säger att det blir så, menar Arbetsförmedlingen. Forskningen har också sagt att det blir fler jobb med fler jobbskatteavdrag. Verkligheten säger att arbetslösheten växer och är över åtta procent.
Tidningen Arbetet har frågat en arbetsförmedlare, Agneta Malmberg om hur hon ser på det nya sanktionssystemet. Hon dömer ut det. Hon vill hellre prata jobb än kontrollera aktivitetsrapporter. Facken och arbetsförmedlarna gör tummen ned så här långt. De som står närmast verkligheten avvisar politiken.
Det är inte mer press och mer straff de arbetssökande behöver. Deras liv är tillräckligt pressande ändå. Men tror statsrådet Engström och resten av regeringen att fusk och lättja dominerar bland de arbetslösa ska de säga det också. I Sverige har arbetarmoralen dominerat. Var och en ska kräva sin rätt och göra sin plikt.
Svenskarna är inget "sovande" folk som sövts ned av passiviserande bidrag som exempelvis en inkomstskyddande arbetslöshetsförsäkring. Den fungerar inte längre som ett inkomstskydd. Det är en medveten politik av regeringen samtidigt som massarbetslösheten bitit sig fast.
Högerregeringen står för en förvriden arbetslinje som bygger på att arbetslöshetens orsaker till växande del beror på enskilda individers bristande ansvarstagande för sina egna liv. Den analysen leder fram till att de arbetslösa ska skriva fler aktivitetsrapporter till sina arbetsförmedlare.
Risken finns att Arbetsförmedlingen blir mer en kontrollmyndighet istället för en servicemyndighet åt landets arbetssökande. Opinionsundersökningar har tidigare visat att förtroendet för Arbetsförmedlingen sjunker. Förtroendet kommer inte öka med ännu mer press på en växande skara arbetslösa.