Ledare Sydöstran

Metallare Löfven växer som statsministerkandidat

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Statsministerkandidaten Stefan Löfven, (S), har på rekordtid vuxit in i rollen som oppositionsledare. Tillsammans med skuggfinansministern Magdalena Andersson, (S) har den nya s-ledningen fått upp partiet ur den opinionsmässiga gropen. Löfven kommer från verkstadsgolvet och de fackliga leden. Han vet vilka villkor som gäller i svenskt näringsliv efter många år som förbundsordförande för IF Metall.

Den livserfarenheten är blytung när han igår gjorde debut i en partiledardebatt. Löfven är stabil och saklig vilket är ledaregenskaper som uppskattas av väljarna. Fredrik Reinfeldt, (M) försöker samtidigt skönmåla svensk arbetsmarknad.
Sverige lider av en skyhög ungdomsarbetslöshet och långtidsarbetslöshet. Det fungerar inte längre för högerledaren att larma om socialdemokratiska skattechocker. Sveriges stora problem är arbetslöshetschocken. Det är massarbetslöshet som råder i landet. Högerregeringens skattepolitik har inte bitit på arbetslösheten. Den är ineffektiv. Det tycker flera tunga partipolitiska oberoende bedömare.
De borgerliga partiledarena tror inte lika hett på fortsatta jobbskatteavdrag. Förut skulle de ge jobb. Nu är det stabila statsfinanser som är överideologin. Och där tycker oppositionsledaren i sak samma sak. Det var en s-regering (Göran Persson) som drev igenom överskottsmål med mera på 90-talet. Är det någon som kopierar ekonomisk politik är det alliansregeringen.
I partiledardebatten var de borgerliga stolta över sin blockpolitik. Men den är inte hållbar i en riksdag med åtta partier. Det framgick med stor tydlighet när partiledarna diskuterade kärnkraft igår. Ska vi ha en energipolitik som överlever regeringsbyten krävs ett blocköverskridande energibeslut. Stefan Löfven räckte ut handen till Fredrik Reinfeldt igår. Men han värnar först och främst sin överenskommelse inom sitt block som spretar rejält just nu.
De borgerliga försöker göra ett stort nummer av sin egen enighet när det i realiteten är moderaterna som bestämmer och småpartierna som hänger på. De rödgröna oppositionspartierna har tillförts ny energi med ledarbyten i alla partierna. Gustav Fridolin, (MP) med bakgrund som lärare har stor trovärdighet i skoldebatten. Jonas Sjöstedt, (V), var tydlig igår om vinster i välfärden som var uppfriskande.
Nu gäller det att hålla i för den rödgröna oppositionen över valet 2014. Målet är en ny regering.