Ledare Sydöstran

Nytt yrkesförsvar i lågkonjunktur

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Deltagarna på gårdagens seminarium i Karlskrona om försvarsmaktens personalförsörjningsproblem möttes av demonstranter mot kriget i Afghanistan. Krigsmotståndarna Ulf Bjerén och Peter Öjerskog tycker det är för tyst om svenskarnas krigföring i Afghanistan. Så länge inte fler likkistor kommer hem är det tyst. Det är bedrövligt.

Det blev ingen debatt om Sveriges krigsinsats i Afghanistan under seminariet heller. Det var inte väntat. Seminariet handlade om hur vi ska klara personalförsörjningen till det nya frivilligförsvaret. Efter värnpliktens nedläggning bygger vår försvarsförmåga på att hitta unga män och kvinnor som vill jobba i försvaret på heltid och deltid. ÖB Sverker Göransson var på plats tillsammans med försvarsminister Sten Tolgfors, M.
ÖB varnade för penningbrist om några år om inte försvarsanslagen höjs. Några siffror angav han inte och ännu mindre vad han måste lägga ned om pengarna ska räcka till det nya yrkesförsvaret som bygger på kontraktsanställningar. Men han kommer tillbaka. Sverker Göransson och försvarsmakten behöver hjälp av näringslivet och politiken för att systemskiftet skall fungera. Moderate försvarsministern Sten Tolgfors är optimistisk om att personalförsörjningen ordnar sig.
Deltagarna på seminariet var besjälade av att Sveriges försvarsförmåga hemma och utomlands blir bättre. Det fanns inte utrymme för kritiska invändningar i Sparresalen. Det hade inte skadat om företrädare för den politiska oppositionen fått ett ord med i laget under måndagen. Det blev lite av ett frälsarmöte till slut. Att Sverige skickar ut unga människor att riskera livet i internationella insatser mot en måttlig ersättning är inte utan komplikationer. Att tiotusentals ungdomar söker de nya jobben i försvaret sker i en tid av skyhög ungdomsarbetslöshet.
Söktrycket sjunker när konjunkturen vänder. Är ersättningarna då konkurrenskraftiga? Knappast. De som söker och blir soldater idag är högt kvalificerade för jobbet och har goda förutsättningar att få civila jobb efter den militära karriären. Dagens arbetsuppgifter i försvaret är krävande. Ledarskapsförmåga är efterfrågad även på den civila sidan.
En knivig fråga är hur företagen tar emot anställda som på deltid rycker in i försvaret. Försvarsmakten lagar efter läge idag och de närmaste åren. Är det hållbart? Det återstår att se.