Ledare Sydöstran

Skamligt bygga vapenfabrik i Saudiarabien

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Saudiarabien är en av världens vidrigaste och mest människofientliga diktaturer. Nu avslöjas att vårt land i hemlighet ska bygga en vapenfabrik (pansarvärnsrobotar) i det landet. Myndigheten FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) har fixat ett bulvanföretag för att mörklägga skandalen. Sverige skämmer just nu ut sig inför världssamfundet.

Försvarsminister Sten Tolgfors, M, är av Miljöpartiet anmäld till konstitutionsutskottet. Vänsterpartiet vill kalla in riksdagen till en extra debatt om skandalen. Högerregeringen är splittrad.
Sverige har en historia med skandalartade vapenaffärer. Ett exempel är Boforsaffären. Det handlade om smuggling av vapen och mutor från Bofors till indiska beslutsfattare för att köpa svenska haubitsar. Ett annat exempel är Telubaffären. Telub var ett statligt företag som utbildade folk i diktaturens Libyen i teleteknik. För två år sedan försökte moderata handelsministern Ewa Björling sälja utrustning för övervakning av flyktingar från Libyen.
Igår avslöjade SR:s Eko-redaktion den makalösa historien om bygget av en svensk vapenfabrik i Saudiarabien. Alla politiker tycktes tagna på sängen med undantag för de tunga moderata statsråden. De hänvisade till utrikessekretess för att slippa svara på besvärliga frågor. Reinfeldt tänker inte riva upp avtalet med Saudiarabien. Sverige respekterar ingångna avtal. Egentligen är skandalen socialdemokraternas och försvarsminister Leni Björklunds fel, S, tycker Reinfeldt. Att en s-regering 2005 var naiv nog att skriva en ramöverenskommelse (MOU) med Saudiarabien går inte att försvara. Men Reinfeldtministären förlängde avtalet 2010. Då handlade avtalet om något annat och mycket värre.
Hela historien är pinsam för regeringen. Vapenaffärer blir gärna det när det gäller försäljning till icke-demokratiska stater. Sverige har i decennier försökt sälja vapen som tobaksföretag försöker sälja cigaretter till icke-rökare. Det är inte meningen att vapnen ska komma till användning. Om de svenska vapnen ska användas ska det ske i försvarssyfte. Men det begriper alla att det kan inte Sverige kontrollera när vapnen är betalda. Regeringen har gjort bort sig inför svenska folket och saudiarabiska folket. FOI:s generaldirektör ljuger dessutom offentligt. Ännu en vapenbyk skall tvättas offentligt och ordentligt. Bryt vapenavtalet med Saudiarabien.