Ledare Sydöstran

Solsken med arbetarrörelsen

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

På fredagen var vi från socialdemokratiska ledarredaktioner på möten i den soliga huvudstaden. Jag från Dala-Demokraten, Hans Bülow från Sydöstran.

I LO-borgen mötte vi ordförande Wanja Lundby-Wedin och avtalssekreterare Per Bardh. Centerpartiets utspel om sänkta löner och avtalsrörelsen var samtalsämnen.

Efter LO-besöket drog vi till riksdagen för att möta S-politiker. Det skedde under gruppledare Mikael Dambergs överinseende.

Ylva Johansson talade om jobb och sysselsättning. Regeringen försöker ju blanda bort korten gällande att arbetslösheten har stigit. Sysselsättningsgraden har dock minskat de senaste fem åren: från 66,1 procent till 65,7 procent för personer 15 till 74 år.

Sedan är det barnfattigdomen. Den har S-politikerna Anna Johansson, kommunalråd från Göteborg, och Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot från Luleå, sett på.

Förre S-ledaren Håkan Juholt satte ämnet på dagordningen. Rädda Barnen, som sammanställt fakta i ämnet i 20 år, blev tagna på sängen av uppmärksamheten.

Dagens Nyheters tv-krönikör Johan Croneman har kallat S-ledaren för Stefan "Garbo" Löfven, apropå att han är tyst, eller uppfattas så. Men Stefan Löfven var öppenhjärtlig.

De rekordlöneökande direktörerna, varav Löfven känner flera sedan IF Metalltiden, är Löfven ännu på god talefot med.

Om kärnkraften sa den från IF Metallperioden profilerade atomkraftvännen Löfven att det är S-kongressbesluten (avveckling) som gäller. Om att överlägga med regeringen om energin säger Löfven att den vice statsministern vill diskutera allt. Och statsministern vill bara diskutera kärnkraften. Men energiministern (Hatt) vill inte diskutera alls. Så inga förhandlingar är aktuella, beroende på borgerlig splittring.

Apropå splittring tyckte Löfven det är bra att regeringen granskas mer normalt nu. Men alliansen uppvisar oförtjänt bra image som regeringsduglig. Folkpartiet och Centerpartiet vill ha statlig inkomstpolitik med sänkta löner, medan statsministerns parti nekar till att sådant är aktuellt. Är det regeringsduglighet?

Jag frågar om S kan regera 2014 om de, ihop med V och MP, blir större än alliansen men inte får majoritet i riksdagen på grund av att Sverigedemokraterna är i den? Löfven svarar att S har en god historik av att kunna regera i minoritet.

Om Löfven kan epitet som Garbo avfärdas.