Ledare Sydöstran

Statsrådet Kristersson slår till reträtt

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Högerregeringen och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M, har svårt att formulera sig. Det blir sällan rätt om vad som är arbetsförmåga hos långtidssjuka människor. Det blir bara politisk röra år ut och år in.

För vanliga svenskar pågår en närmast obegriplig politisk process kring sjukförsäkringen. Faktum är att regeringen backar om de nya sjukreglerna. Det erkänner också i sak socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M.
Minoritetsregeringen Reinfeldt inser att den kan inte styra och ställa utan att lyssna på vad riksdagsmajoriteten säger. Ett tag hotade en misstroendeförklaring. Kristersson tvingades be om ursäkt för tidigare uttalanden och gjorde igår en taktisk reträtt. Men var lugn, han kommer tillbaka nästa år. Då ska regeringen presentera ett fullständigt klargörande arbetsförmågebegrepp. Tillåt oss tvivla.
Det handlar om nyansskillnader i olika formuleringar som experterna på Försäkringskassan tycker är betydelselösa. För en lekman blir det obegripligt att det kunnat bli så mycket strid kring återgång till gamla sjukregler. Det berör enligt uppgift några tusen långtidssjukskrivnas arbetsförmåga. Oppositionen har pressat fram regeringens reträtt. De rödgröna partierna S, V och MP har så här långt fått rätt.
Långtidssjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas mot "normalt förekommande arbete" och inte som regeringen vill "pröva arbetsförmåga på den reguljära arbetsmarknaden". I praktiken är det en fiktiv arbetsmarknad. Det blir från och med i sommar en mjukare hantering av de långtidssjukskrivna. Försäkringskassan ska ta mer individuella hänsyn. Och det låter rimligt eftersom sjukdom och arbetsförmåga är flytande begrepp. Sista utvägen är förtidspensionering. De var alldeles för många förtidspensioneringar förut vilket var skadligt för både människor och samhälle.
Både regering och opposition vill att alla som kan jobba skall jobba. Det är medlen för att nå målet som skiljer åt. Ulf Kristersson, M, är övertygad om att han ska hitta den optimala lösningen nästa år. Det kan leda till en ny strid i kommande valrörelse.
Tomas Eneroth, S, oppositionsledaren i socialförsäkringsutskottet är övertygad att med de återförda gamla reglerna får de långtidssjuka mer rättssäkerhet och därtill kan de i lugn och ro fullfölja sin rehabilitering. Det låter betydligt mer optimalt än Kristerssons jakt efter bättre formuleringar.