Ledare Sydöstran

Stoppa döden på arbetsplatserna

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Gustaf Seppelin Solli är metallarbetaren som gett ett ansikte åt det dramatiskt ökade olycksfallen i industrin. Han blev svårt bränn- och frätskadad av en ångexplosion på jobbet 2011. Hans arbetskamrat Johan dog av explosionen med het ånga och frätande kalk.

I går framträdde Gustaf Seppelin Solli vid en presskonferens med IF Metalls ledning. Förbundet har bedrivit en kampanj med kravet på nolltolerans mot dödolyckor på arbetsplatserna. En namninsamling med 32 000 underskrifter överlämnades igår till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M. Sedan 2006 har 50 personer omkommit på metallarbetsplatserna.
Sydöstran berättade om Metallkampanjen i gårdagens tidning. Fackliga förtroendemän som Stefan Andersson, regionansvarig för arbetsmiljöfrågor, markerade i kampanjen med ett sorgband kring vänster arm. Hela det mäktiga IF Metall har mobiliserats för att bekämpa arbetsplatsolyckorna.
Förbundsordförande Anders Ferbe konstaterade igår att nu syns resultaten av de neddragningar som gjorts på arbetsmiljöområdet. Det räcker inte med fackliga kampanjer för att vända utvecklingen. Både politiken och arbetsgivarsidan måste ta sitt ansvar för att leva upp till nolltoleransen. Det finns nolltolerans i trafiken och det borde också finnas i arbetslivet.
Det är statens uppgift att se till att det sker tillräckligt med arbetsmiljöinspektioner på jobben. Det kräver mer pengar till Arbetsmiljöverket. På varje arbetsplats måste facklubbar och företagsledningar sluta lokala avtal. IF Metall har en genomtänkt strategi i sitt arbetsmiljöarbete. Förbundet har därtill blivit skickligare att också föra ut sitt budskap via media. Det är bara att hoppas att IF Metall också följer upp sin kampanj och sätter fortsatt blåslampa på regeringen.
Arbetsgivarna får heller inte slappna av. Det handlar ytterst om metallarbetarnas liv och hälsa. Hela den svenska fackföreningsrörelsen har att lära av IF Metall. Kraven på löntagarna är högre idag. Arbetslivet är annorlunda organiserat med alltfler underentreprenörer och därmed osäkerhet om vem som ytterst ansvarar för arbetsmiljön.
Ingen ska behöva stupa på sin arbetsplats därför att kompetens saknas eller arbetarskyddet är eftersatt. Det var ett allvarligt misstag av den borgerliga regeringen att lägga ned Arbetslivsinstititutet 2006.