Ledare Sydöstran

Sydöstran coachar topppolitikerna

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

I dag tar vi ett annorlunda grepp om de politiska frågorna samt kring dem som föreslår, verkställer och beslutar.
Det handlar om partierna, främst deras ledare, samt politik och agerande.


Fråga: - Jag är en stålhård kille från Ådalen som basar över ett anrikt, rödrostigt parti. Nu har jag fått upp opinionssiffrorna jämfört med min yvigt ordrika företrädare. Hur ska jag behålla väljarna, utöver att vara sparsam med orden?
Svar: Fortsätt spara med orden! Tänk på att Clintan, Schwarzenegger och Stallone ses som framstående skådisar tack vare de få och korta replikerna i filmerna.

Fråga: - Jag är en vänsterkille från björkarnas stad Umeå. De sa att jag borde väljas till partiledare för att rädda världen. Nu har jag svårt att ens rädda mitt parti från att falla ur riksdagen. Vad ska jag göra?
Svar: Eftersom du säger det som ett 45-procentigt rött parti sa för 30 år sedan är ditt svåra läge en gåta. Kanske har du inte så lätt med trovärdigheten? Alla vill ju få de goda offentliga välfärdsgåvorna, som du vill dela ut. Men få vill betala dem.

Fråga: - Jag har haft problem med struliga killar i mitt partigäng som busat runt fulla på stan med glåpord och metallrör. Trots det har mitt parti fått fler sympatisörer. Bör vi i mitt parti busa mer om nätterna på gatorna, det har ju varit poppis hittills?
Svar: Nio av tio svenskar gillar inte fyllisar med metallrör som ropar glåpord på gatorna om natten. De som stöder er är återstående tiondelen. Nu kan det nog bara gå nedåt, oavsett vad ni gör.

Fråga: - Givakt, sitt ner, ta fram läroböckerna! Uhum ursäkta, jag trodde jag var någon annanstans. Jo, jag leder originalet till parti i mitten, där partier vill vara nu. Jag är utmanad från höger och vänster av partier som vill sno min plats. Hur ska jag hävda mig?
Svar: Har inte ditt parti nått ut med sin politik och det har gett denna låga andel av väljarkåren? Är du förresten säker på att ditt parti är i mitten? Du får jobba med självbilden och acceptera väljarnas sänkta betyg.

Fråga: - Jag känner mig sliten efter åtta år i en allians med andra partier, samt sex år som mest ansvarstyngda ministern i landet. Jag har kallat mig ny och arbetare, men nu vet jag inte vad jag ska hitta på för att maskera mitt partis dåliga historiska rykte. Kan jag få något tips?
Svar: Varför inte säga som det är, du är en högerpolitiker? När man, som du, sänker skatter för de rika och minskar offentliga välfärden ökar ju klyftorna. För du är väl inte sosse på riktigt utan bara på låtsas?

Fråga: - Jag är en leende tjej på 30 vårar med gott om klöver, men få gillar mig. Jag är rädd att min tid som partiledare kan ta slut. Nu undrar jag hur mina anhängare kan bli fler?
Svar: Kan du tänka dig att bli moderatledare istället? Det jobbet blir nog ledigt snart. Du gillar ju Margaret Thatcher. Det brukar moderatledare göra.

Fråga: - Jag tror på under, men kan inte gå på vatten. Däremot har jag försökt profilera mig som den som vill ha ett mänskligare Sverige, utan resultat. Hur ska jag göra för att komma över riksdagens fyraprocentsspärr i valet?
Svar: Jag kan inte komma på något. Du får be en bön till högre makter, i hopp om att få ditt parti över fyra procent i valet.

Fråga: - Jag är en positiv kille på 30 bast. Det mesta går nu min sköna, maskroskantade väg. Allt pekar på att jag 2014 kan ta plats i regeringen. Finns något som kan hindra mig, så jag vet vad jag ska se upp för?
Svar: Att föreslå cykeltullar runt centrum av universitets- och storstäderna. Det skulle drabba dina väljare, till skillnad mot biltullarna.

Fråga: - Jag är en cool kille med hästsvans och koll på kronor och ören. Ett tag var jag bäst i EU i min ministerklass. Nu vill inte konjunkturen stämma med mina positiva prognoser. Vad ska jag göra?
Svar: Har du funderat på att göra som Karl Bertil Jonsson, ta från de rika och ge till de fattiga? Hittills har du ju gjort det omvända.