Ledare Sydöstran

Tuffa tider för KD

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Varje parti i kris vill av naturligt nog locka nya väljare och skaffa en sådan medial uppmärksamhet som om allt går rätt kan förbättra opinionsläget.

Både Centern och Vänstern har haft en nedåtgående trend under de senaste åren. Nu ser de om sina hus för förnyelse. Ingen enkel men nödvändig process när väljaropinionen sviker.
För tillfället handlar det framförallt om att sänka skatten för landets pensionärer. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har inte haft några som helst tankar på något sådant. Det är jobblinjen som gäller för skattepolitiken. Så KD jobbar i motvind.
De som har arbete ska belönas med sänkt skatt. Pensionärer ställs utanför. Så är det bara. Ett faktum som Göran Hägglund får svårt att påverka hur gärna han än vill. Speciellt nu i kristider. Det är Moderaterna som styr. Allt medan KD får se på.
Den krassa verkligheten talar sitt språk. Kristdemokraterna har förtvivlat svårt att hävda sig både i högeralliansen och i det politiska spelet i stort.
Nu är Göran Hägglund född optimist. Det är en god tillgång när det blåser snålt, men optimismen måste fyllas med politiskt substans om Kristdemokraterna ska vara värda en mässa. Om inget radikalt sker kan framtiden bli nog så jobbig.
Det är en radda politiska missgrepp som ligger bakom Kristdemokraternas dystra opinionssiffror. På toppen har dessutom det tidigare av KD så omhuldade vårdnadsbidraget blivit en politisk flopp. Få vill ha det. Nu läggs det sannolikt i malpåse.
Frågan man ställer är vad Kristdemokraterna egentligen vill nå med sin otydliga politik? Finns det fortfarande någon vinnande fråga med bärkraft som inte redan är kapad av Moderaterna? Allt fler tvivlar på det.
Göran Hägglund och Kristdemokraterna befinner sig därför på en osäker seglats mot valet 2014, men partiet har tidigare visat viss fingertoppskänsla i konsten att undvika fyraprocentsspärren.
Partiet har haft för vana att räkna rätt på decimalerna under valnatten för att hamna på den rätta sidan. Med lämpor och tur har det hittills gått, men fungerar det ännu en gång?
Göran Hägglund sägs vara en trevlig prick och en rakryggad politiker, så kanske finns det ändå en framtid Kristdemokraterna även om det just nu se dystert ut.

Kenneth Jonsgården