Ledare Sydöstran

Undvik kniven kvinnor

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

KRÖNIKA Lisa Ingelsson


Lägg er inte under kniven, kvinnor, det finns bättre sätt.
Mjölk, ost, smör, choklad, ja i stort sett allt är förpackat i mer eller mindre fina förpackningar. Mycket i vår omgivning är förpackat, inte enbart ovanstående utan både du och jag. På en bok läste jag: Du är din förpackning.

Jaha, ska jag nu jämföras med ett paket smör? Men det är lite mer allvar än så. Vem är du innanför kläderna, riktigt innanför, i själen liksom? Nu blir det djupt tänker du kanske men nej lugn det är faktiskt rätt så intressant. Om jag skulle gå ut på stan i mina älskade mjukisbyxor och min slappt hängande tröja så kanske folk hade vänt bort blicken.
Men om jag däremot hade klätt mig riktigt propert då hade jag kanske till och med blivit tilltalad. Så är det och det är inget unikt. Jag är kvinna, känns konstigt att säga ordet men jag är i alla fall ingen tonåring. Problemet är att min klädstil hänger kvar i tonårstiden. Vilka signaler sänder jag ut när jag står där i mina tajta jeans och rufsiga hår? Är det någon som tar mig på allvar? Vill jag att folk ska tro att jag är 17 år? Jag kommer aldrig tillbaka till den tiden, varken genom min klädstil eller något annat hur gärna jag än vill.
Jag tittar i boken. Den gick på djupet utan att använda kniven och med det menar jag utan att behöva göra en skönhetsoperation. Det går ut på hur man vill att andra människor ska uppfatta en. Och med enbart klädstilen som hjälpmedel så kan man åstadkomma mycket. Jag kan inte låta bli att tänka på skönhetssalongen som lockar med att ta bort min dubbelhaka.
Det står att läsa att minst 500 000 fettsugningar utförs varje år i USA. Om jag nu skulle ta bort min dubbelhaka, jag funderar och tittar ner på min kropp, lovar jag att där finns mer överflöd än dubbelhakan. Men det fixar vi också står det vidare att läsa i annonsen.
Där står inget om misslyckade operationer. Det kvittar hur många skavanker man än tar bort, det dyker upp fler. Nu ska jag i ärlighetens namn erkänna att jag aldrig haft tanken på någon skönhetsoperation. Men att jag skulle vilja dölja en och en annan skavank ska jag inte sticka under stol med. Jag tar min nyinköpta bok, i den står att läsa: har du rak kroppsform och rund mage ska du inte ha skärp. Jag småler för mig själv. Tänk så enkelt. Där sparade jag in både operation och att köpa nytt skärp.