Ledare Sydöstran

Vad vill LO-kandidaterna med LO?

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

I maj samlas LO till kongress i Stockholm. En ny ordförande skall väljas efter Wanja Lundby Wedin. Fyra kandidater konkurrerar i en öppen process. Det är unikt och det är välkommet. Bland LO:s förbund i Blekinge är Karl-Petter (Kålle) Thorwaldsson favoriten. Han är glasarbetarsonen från Kosta i grannlänet Kronoberg. Kålle är IF Metalls kandidat. Hans starkaste konkurrent torde vara Kommunals vice ordförande Tobias Baudin.

Ytterligare kandidater i ordförandevalet är Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg och s-riksdagsledamoten Helén Pettersson. LO tappar medlemmar och har inte längre samma inflytande i samhällslivet och politiken.
Väljer LO-kongressen Karl-Petter Thorwaldsson till ordförande blir det en kändis som tar över. Han är definitivt en man som tränger ut i media. Det är nog så viktigt i vårt medialiserade samhälle. Debatten kring kandidaterna har än så länge varit beskedlig. Vad vill kandidaterna med arbetarklassens fackliga centralorganisation? Tobias Baudin beskrev igår på DN Debatt hur han ser på LO:s framtid. Den brännande frågan om LO ska bryta upp från den fackligt politiska samverkan med socialdemokraterna finns inte i hans tankevärld.
Tidningen Arbetet (tidigare LO-Tidningen) publicerade nyligen en opinionsundersökning som Sifo gjort på tidningens uppdrag. 554 LO-medlemmar blev tillfrågade om banden mellan LO och S. En majoritet tycker inte LO ensidigt skall stödja socialdemokraterna. Undersökningen bekräftar tidigare undersökningar. Så vad vill kandidaterna med fackligt politisk samverkan med S? Gräsrötterna är avvisande.
Tobias Baudin vill att LO skall bli tydligare, öppnare för yngre och bättre sätta den politiska dagordningen. Inget fel i det. Men kamrat Baudin undviker att säga hur LO ska förhålla sig till socialdemokratiska partiet. Han är mer bekymrad över enigheten mellan förbunden. Det är inte konstigt när LO är splittrat i årets avtalsrörelse. Ordförandekandidaten Baudin sträcker ut en hand till TCO. Svar från TCO har ännu inte kommit.
Socialdemokratiska partiet har denna vinter kommit ur sin värsta kris. LO står mitt uppe i sin identitets- och förtroendekris. LO-kongressen i maj står inför stora uppgifter. Denna vårvinter har jag följt IF Metalls avdelningars årsmöten i Blekinge. Man står inför en sammanslagning av avdelningarna. Det engagerar. LO-kongressen stod inte på dagordningarna.