Ledare Sydöstran

Vargavintern är här

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

När det går bra för Sverige går det bra för industrilänet Blekinge. När det går dåligt för Sverige går det extra dåligt för industrilänet Blekinge. Det upprepas igen när Arbetsförmedlingen i veckan presenterade sin prognos för arbetsmarknaden nästa år.

Det blir ett "skitår" för att citera en tidigare moderate arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin, mannen som tidigare i höstas erkände att Fas 3 blev en flopp.
Högerregeringen är ovanligt fantasilös i slutet på det här året. Massarbetslösheten biter sig fast och passerar nästa år 8 procent. Sänkt krogmoms och ungdomsrabatt på arbetsgivaravgifterna biter inte. Misslyckandet är ett faktum. Argumentet att det kunde varit värre med en annan regerings politik är en klen tröst för de direkt drabbade - inte minst för ungdomarna.
Arbetsmarknadspolitiken måste alltrid kunna utvärderas och omprövas. Högerregeringen har förhandlat med LO om en jobbpakt. Det är bra. Mer dialog med parterna behöver ske. Men regeringen håller fast vid sina generella skattesänkningar som den enda vägens politik. Man lutar sig stolt tillbaka på krishanteringen under finanskrisen.
Under tiden når arbetslösheten nya höjder. Blekinge ligger sämst till i landet; 13 procent 2013. Vargavintern är här. Arbetslöshetsnivåerna liknar nivåerna under den djupa 90-talskrisen. 9450 personer beräknas bli arbetslösa nästa år i Blekinge, enligt Arbetsförmedlingen.
Tjänstesektorn är förhållandevis liten i industrilänet Blekinge. Det är sant att Blekinge inte är Gnosjö. Men även där ökar arbetslösheten. Sverige är ett litet exportberoende land som alltid drabbas hårt när världsmarknaden viker. Vi lever i en global ekonomi. Det finns inga områden i Sverige längre som slipper arbetslöshet.
Landstinget i Blekinge tar sin del av ansvaret för att pressa ungdomsarbetslösheten. Man tar in en första kull på 25 unga av 100 som får jobb under ett tvåårigt projekt. Det är offentliga sektorn som ofta går före. Fler stora företag borde ta sin del av ansvaret för ungdomarna. Annars drar de till Norge.
I måndags besöktes Karlskrona av statsminister Fredrik Reinfeldt. I besöket blev det en träff med lokala moderatledningen. Vad vill och gör moderatledningen i Blekinge? Partiet är regeringsbärande. Det räcker inte med att vara stolta över urstarka statsfinanser och hylla Europas bästa finansminister.