Ledare Sydöstran

Världsarvet kan skapa tusentals nya jobb

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Karlskrona sitter på en gömd skatt som väldigt få har sett. Själv fick jag för snart tio år sedan utbilda mig till turistguide för att överhuvudtaget få möjlighet att se en bråkdel av de världsunika miljöer och byggnader som finns i vår stad. Medan andra världsarvsstäder som exempelvis Visby lyckas locka hundratusentals turister med sitt världsarv verkar Karlskrona snarare allt mer vilja gömma undan sina fantastiska sevärdheter för turister och allmänhet.
Varje sommar då jag tillbringar min semester i Karlskrona ägnar jag minst ett par dagar åt att gå de guidade turer som finns samt besöka eventuella utställningar. Varje år slås jag återigen av känslan att Karlskrona antingen vill gömma världsarvet eller inte förstår vilka oerhörda möjligheter världsarvet erbjuder. Varvets och örlogsbasens miljöer är ensamma i sitt slag i världen och de många välbevarade och enastående forten i skärgården är oslagbara resmål.
Ändå finns det knappt möjlighet att få uppleva några av dessa miljöer ordentligt. Turism skulle kunna bli Karlskronas viktigaste framtidsbransch och skapa tusentals nya jobb på relativt kort sikt. Men ska det bli verklighet måste stora förändringar ske då det gäller inställningen till världsarvet. Till att börja med behöver stat, kommun och försvarsmakt ta ansvar för att tillgängliggöra många fler av Karlskronas otroliga byggnadsverk och platser.
Det lysande arbete som har gjorts för att öppna upp och restaurera Drottningskärs kastell de senaste åren kan tjäna som en utmärkt förebild. Där har det offentliga tagit ett stort ansvar samtidigt som privata entreprenörer getts chansen att utveckla delar av sevärdheten.
Motsvarande insatser borde också göras då det gäller forten Kungsholmen, Godnatt och Kurrholmen samt i de unika miljöerna på Basareholmen, Koholmen och Skärfva.
Samtidigt är det viktigt att även världsarvet på Trossö blir mer publikt. Där skulle troligen stora delar av det historiska området söder om Kungsbron redan idag kunna öppnas upp för allmänheten. Där finns bland annat den vackra befästningen Bastion Aurora som skulle kunna bli ett riktigt smultronställe för både karlskronabor och besökande turister.
Världsarvet har potential att göra Karlskrona till Östersjöns främsta turistmecka. Det enda som fordras är vilja och insikt om att det gaur.