Ledare Sydöstran

Vi lider med Håkan Juholt

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Alla vi som känner Håkan Juholt lider med honom dessa januaridagar. Det finns också en mänsklig sida av den djupa kris socialdemokratin nu befinner sig i. Det är den värsta krisen sedan partisprängningen 1917. Idag sitter partiet kvar i sin grop. Och det är för enkelt att tro att om bara Juholt avgår kommer partiet upp ur gropen.

Håkan Juholt fick en stunds andrum igår. Partiets verkställande utskott har förtroende för honom. Han sitter kvar. Men hur länge?
Partisekreterare Carin Jämtins korta information vid pressträffen på fredagskvällen öppnade för spekulationer. De är oundvikliga. Socialdemokratiska partimedlemmar vill veta vad som pågår och vad som väntar. Ledamöterna i VU har i två dagar brottats med hur partiets politik skall nå ut och förtroendefrågan för partiledaren ska bli löst.
Att tvinga bort en partiledare en fredagseftermiddag låter sig inte göras. Ska han gå måste det ske under ordnade former och inte under trycket av ett mediadrev. Det finns anledning att tro att Håkan Juholt ger besked om en vecka om sin framtid när partistyrelsen samlas. Men det är en spekulation lika god som alla andra spekulationer. TV 4 (Helena Gissén) rapporterar att VU och Juholt är överens om hans avgång. Faktum är att partiet är splittrat. Tre partidistrikt vill att Juholt skall avgå. Det tillkommer säkert fler distrikt de närmaste dagarna.
Samtidigt finns det en klar majoritet partidistrikt som stöder s-ledaren. Ska Juholt gå måste det ske efter hans egna beslut. Han är kongressvald och det kan inget verkställande utskott påverka. Att utskottet också är splittrat är ett faktum. VU-ledamoten Sven-Erik Österberg leder ett distrikt (Västmanland) som misstror Juholt.
Alla partiledares främsta uppgift är att hålla ihop sitt parti. De som misslyckas måste till slut avgå. Håkan Juholt har för många medlemmar som vill ha bort honom. Det går inte vinna val och ännu mindre vinna regeringsmakten med ett splittrat parti. Det har förekommit ett krypskytte mot Håkan Juholt. Det är därför i all bedrövelse bra att socialdemokrater går ut öppet och berättar var de står i förtroendefrågan.
Det är också rimligt att partistyrelse, VU och partisekreterare får tid att internt diskutera en övergångslösning om/när Håkan Juholt fattar sitt avgångsbeslut. Han är ifrågasatt i partiet och han förblir ifrågasatt i partiet.