Är vi dumma på riktigt eller vad är det med oss?

Ledare Artikeln publicerades

Medan partiledare flyttar figurer längs en skala, kan publiken vinka i TV. Medan rasister gör precis som dom vill, diskuterar vi ifall det ska anses störande eller inte. Det är något ruttet även med den så kallade politikerveckan i Almedalen.

Man tror inte det är sant. Att det bara får hända. Flera gånger dessutom. Men det är knappast NMR som spårar ur. Dom gör bara precis som dom tänkte göra, och det vi ser är den här sortens rörelsers anhängare. Det är snarare alla vi andra som spårar helt fel.

Vi tycker ju inte ens att rasistgäng som gapar och slår är ett så stort hot mot demokratin att vi också måste göra något åt det och lagstifta. Vi skäms inte heller för att förnedra den mänskliga rätten att få yttra sig fritt. Vi påstår istället att den ger rasister rätt att vråla.

Är vi dumma på riktigt, eller vad är det med oss. Om vi inte ser rasister som gått över till kostym borde vi väl ändå se dom som skiter i kostym.

Men medan MP-ledaren ska få skämmas för att en familjebil som rullar 300 mil är en miljöbov ska inget ens drabba sverigedemokrater. Som vore det otillåtet även för journalister att obehagliggöra SD med deras egna påståenden för att polisen flyttar på vanligt folk som vill ställa tuffa frågor.

SVT lyckas även ett valår reducera politisk debatt i Almedalen till en dålig lekstuga. Vilket är högst besynnerligt när opinionsmätningarna så tydligt visar att folk inte förstår, och därför inte heller vet vad dom gör. Och det var kanske lite kul första gången, när en skulle flytta figurer av dom andra partiledarna. Men nu är det uttjatat och skalan vänster höger dessutom näst intill stendöd.

Idag skulle möjligen en cirkel passa. Ännu bättre är att skrota idén. För det är urbota dumt att reducera ideologier och värdegrunder till några figurer på en skala. Det är faktiskt inte riktigt klokt. När demokrati och människovärde skändas och hotas, då ska ändå Sveriges partiledare flytta pappersfigurer.

Vi är inte heller riktigt kloka, om vi accepterar detta.