Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Behovet av arbetskraft ska styra

Efter några dagars upprörda känslor rörande ett uttalande av Stefan Löfven om arbetskraftsinvandring, där det uppfattades som att han ställde grupp mot grupp, kallade det stora regeringspartiet i veckan till presskonferens i ämnet. Man gav sin syn på den framtida arbetskraftsinvandringen.
Publicerad 21 april 2018
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En särskild myndighet, i dialog med parterna, prövar behovet av utomeuropeisk arbetskraft, så att den verkligen begränsas till branscher där det saknas inhemsk arbetskraft. Behovet ska styra.

Ren arbetskraftsinvandring till jobb där det redan finns gott om inhemsk arbetskraft behövs inte. En oreglerad arbetskraftsinvandring försvårar möjligheterna för de många nyanlända, som redan finns i Sverige, att förvärvsarbeta och försörja sig.

Annons

Partiet aviserar hårdare kontroller av de arbetsgivare som ska få tillstånd att ta emot arbetskraftsinvandrare. Tillstånd ska inte ges till arbetsgivare som ”misskött sig tidigare.” Den som kommer hit för att arbeta ska kunna ta hit sin familj om man också säkerställer deras försörjning.

Partiet vill också pröva om det kan införas krav på utbildning eller erfarenhet för det avsedda jobbet. (S) vill helt enkelt skapa ordning och reda. Facket vittnar om hur människor systematiskt utnyttjas. Redan har det inom EU, bland annat på socialdemokratiskt initiativ, börjat röjas upp i detta träsk genom att de löner som gäller i ett medlemsland ska omfatta alla som finns på den arbetsmarknaden.

Utländsk arbetskraft ska inte dumpa löner och arbetsvillkor i övrigt. Protesterna har framför allt handlat om att partiet vill reglera något som vissa liberala krafter anser ska vara gränslöst. Man bryr sig inte så mycket om att de arbetande får jobba under dåliga villkor.

Debattörer blandar ihop frågan om utomeuropeisk arbetskraftsinvandring med rätten att söka asyl eller den fria rörlighet för arbetskraft som redan finns inom EU. Några gånger har kritiken inte handlat om själva sakfrågan utan om partiet skulle vara på glid mot ett språkbruk där grupper ställs mot varandra.

Bland annat där Löfven har hävdat att det är ”orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som är arbetslösa i Sverige kan utföra”. Den kritiken, hur man uttrycker sig, bör partiet alltid lyssna på och utvärdera.

Men i fråga om att anpassa ren arbetskraftsinvandring till det inhemska behovet av arbetskraft samt ha hårdare kontroller av de arbetsgivare som erbjuder dessa jobb – där bör partiet hålla en klar och konsekvent linje.

Peter AkinderSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons