Birger Schlaug ryter till igen

Ledare Artikeln publicerades
Birger Schlaug (MP) anländer till riksdagens öppnande i riksdagshuset i Stockholm för tre år sedan. Han är starkt kritisk till språkrörens insatser under valrörelsen. Foto: Janerik Henriksson / TT
Birger Schlaug (MP) anländer till riksdagens öppnande i riksdagshuset i Stockholm för tre år sedan. Han är starkt kritisk till språkrörens insatser under valrörelsen. Foto: Janerik Henriksson / TT

När Birger Schlaug ryter till lyssnar hela den svenska miljörörelsen i allmänhet och Miljöpartiet i synnerhet. Han och Per Gahrton tillhör Miljöpartiets mest erfarna veteraner. Schlaug luftade på tisdagen sina kritiska åsikter om de båda språkrören Gustaf Fridolin och Isabella Lövins bristande ledarskap i årets val.

Det sker i en skarpt formulerad debattartikel i DN. När detta skrivs finns ännu ingen reaktion från språkrören. Birger Schlaug lägger hela sin kritik mot partiledningen för att partiet har försvagats som en grön röst i riksdagen. Partiet kom in i riksdagen med ett valresultat (4,2 procent) precis ovanför riksdagsspärren.

Schalug kräver en omstart av partiet och partiledningen. Han kräver inte språkrörelse avgång vilket hade varit naturligt efter det svaga valresultatet. Schlaug tycker att partiet ska sitta i en socialdemokratiskt ledd regering. Eller gör han det? Schlaugs slutsats landar i att partiet måste bli mer renlärigt igen. Den slutsatsen har hörts förut när miljöpartiet delar upp sig i realister och fundamentalister.

Självklart kan ingen regering ha ett parti som tror att visioner ska förverkligas under en mandatperiod. Visioner måste alla partier ha om de ska ha ett existensberättigande. Det måste finnas en strävan efter ett långsiktigt mål för vilket Sverige vi vill leva i. Men att fixa det i en minoritetsregering under fyra år är bara naivt.

Miljöpartiet har inte tappat sin själ. Men partiledningen tog inte chansen att koppla ihop den stekheta sommaren och alla skogsbränder med en radikalare klimatpolitik. Att det inte gjordes är obegripligt. Undertecknad hörde SD-ledaren Jimmie Åkesson stå i Sölvesborg i somras och förneka klimathotet. Åkesson tyckte det var ”oseriöst” att blanda ihop vädret med klimatet. Det var tydlig klimatförnekelse som Åkesson fick bifall för bland anhängarna. Här hade Miljöpartiet öppet mål för att slå in en avgörande spark mot klimatförnekarna.

Det är få riksdagspartier som är nöjd med söndagens valresultat. Det skulle i så fall vara Vänsterpartiet och KD. SD lever fortfarande i sin isolering. Partiet hade hoppats på mer. Socialdemokraterna pustar ut över att valresultatet inte blev uslare än det blev. Moderaterna ryckte inte upp sig efter två partiledares avgångar. Centern och Annie Lööf föll tillbaka och Liberalerna med Jan Björklund står och stampar på samma fläck.

Partiledarna vänder och vrider i dessa dagar på mandaten och det dröjer med valutvärderingarna. Birger Schlaug var den första som har gjort en valutvärdering. När kommer det första avgångskravet? Jan Björklund torde vara den första som får avgå någon gång i höst. Att synas i samma skjorta en hel valrörelse gick inte hem i stugorna.