Bizzozero på väg mot kommunalrådspost

Men i årets valrörelse händer det. Soclaldemokraten Sandra Bizzozero ställs mot Moderaternas Camilla Brunsberg. Den senare var kommunalråd mellan 2010 och 2014 och därefter oppositionsråd den här mandatperioden. Artikeln publicerades
Sandra Bizzozero
Foto: Mattias Mattisson
Sandra Bizzozero

Det är sällan de två stora och ”regeringsbärande” partierna Socialdemokraterna och Moderaterna haft kvinnor som toppkandidater som ställs mot varandra i ett val. Det har aldrig hänt i Karlskronas kommunalval i historien, vad Sydöstran vet.

 

Det var strid mellan henne och Nicklas Platow i nomineringen inför valet 2014. Camilla Brunsberg fick fortsatt förtroende efter ett ovanligt stökigt nomineringsmöte. Nicklas Platow och hans vänner bröt sig sedan ur Moderaterna och bildade ett nytt parti, Karlskronapartiet. Det gick snabbt upp i rök och Platow försvann från politiken.

Camilla Brunsberg kommer väljas som toppkandidat under betydligt lugnare förhållanden i år.

Hennes huvudmotståndare Sandra Bizzozero valdes till kommunalrådskandidat i förra veckan på ett medlemsmöte där hon ställdes mot ombudsman Magnus Johansson. Hon är ett helt nytt ansikte för väljarna i Karlskrona. Camilla Brunsberg är ett känt ansikte.

Som kommunstyrelsens ordförande ledde Brunsberg en koalition mellan Alliansens partier och Miljöpartiet - kallat Femklövern- under förra mandatperioden. Det var ett minoritetsstyre.

Alliansen existerar inte längre i Karlskronas kommunpolitik och den kommer heller inte att återuppstå i valrörelsen. De tre koalitionspartierna S, C och L har fungerat bra ihop och styrt i majoritet vilket gagnat Karlskronas utveckling.

Sandra Bizzozero är ny i politiken men har goda chanser att vinna valet i höst. Sydöstran presenterar henne närmare på nyhetsplats idag. Längre fram kommer också Camilla Brunsberg presenteras i tidningen.

I valrörelsen kommer de båda politikerna duellera med varandra och även om det är sakpolitiken som ska styra väljarnas val kommer också de båda kandidaternas personligheter ha betydelse för valutgången. Ingen kan längre säga att det är gubbvälde som styr i Karlskronapolitiken. Det är ett framsteg för jämställdheten att det är två kvinnor som har toppositioner.

Det säger också en del om hur politiken förändrats och moderniserats. Sverige har en vice statsminister som är kvinna, Isabella Lövin, MP. Sverige har två kvinnliga partiledare med Annie Lööf, C och Ebba Busch Thor, KD. Att kvinnor syns mer och är beredda att leda partier och fullmäktigegrupper utvecklar demokratin och kommer förhoppningsvis innebära ett hyfsat stort valdeltagande.

Sandra Bizzozero, S, har stor chans att efterträda Patrik Hansson, S, som kommunalråd i höst. Borgerligheten är splittrad efter att två partier regerat ihop med S i fyra år.

Sandra Bizzozero säger till Sydöstran att samarbetet fungerat bra och hon utesluter inte ett fortsatt samarbete efter valet. Hon ska naturligtvis hålla alla dörrar öppna. Hon kommer växa med uppgiften när det hettar till i valrörelsen och när besvärliga beslut ska fattas i kommunstyrelsen.