Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bra landsbygdsfokus, MP

Norge och Finland har mer levande landsbygd än Sverige. I båda är det resultatet av politiken där. Först var det så av nöd. Båda länderna var fattiga efter andra världskriget.
Ledare • Publicerad 18 mars 2018
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Miljöpartiets språkrör och minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister Isabella Lövin.
Miljöpartiets språkrör och minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister Isabella Lövin.Foto: Jessica Gow/TT

De små jordbruken blev kvar längre än i Sverige, där processen att rationalisera jordbruket till färre, större enheter skedde mer snabbt.

Sveriges lands- och glesbygd kom att avfolkas tidigare än i Finland och Norge. När Norge från mitten av 70-talet blev rikt till följd av olje- och gasfyndigheter kom politiken och resurser att riktas in på att landsbygden och de delar av landet som låg långt från huvudstaden skulle gynnas.

Annons

I Finland kom säkerhetspolitiska motiv för goda betingelser i lands- och glesbygd att finnas kvar även efter kalla krigets slut runt 1990, vilket inte var fallet i Sverige. Finland verkar även ha förhandlat till sig bättre ekonomiska villkor (än Sverige) för landsbygd och lantbruk vid EU-inträdet.

Landsbygdsvänligast är Norge. Där är det inte bara ekonomiska lättnader för folk och företag på landsbygd utan makten har på vissa områden lagts lokalt eller regionalt, exempelvis beskattning av naturtillgångar som vattenkraft. Det har gjort vissa kommuner rika. Sådan (beskattnings-)makt ligger i Sverige på statlig nivå.

Regeringen, med ansvarig minister Sven-Erik Bucht (S), lägger fram landsbygdspropositionen på måndagen (19/3). Och regeringen framhåller redan det den hittills gjort, som bredbandsmiljarder och livsmedelsstrategi.

För några val sedan var medelklassen i större städer i fokus för partierna. Sedan brexit och presidentvalet i USA avgjordes av arbetarklass och andra lågutildade på landsbygd och i mindre städer riktar partierna in sig på de väljarna.

Valstatistiken från 2014 visar att Sverigedemokraterna hade framgång i små orter, bruksorter, landsbygd och områden långt från större städer.

Ett parti som värnar miljön, som Miljöpartiet, borde vara för bra villkor för de som bor på landsbygden. Men MP har svårt att vinna väljare där. Partiet har starkare stöd i större städer.

Kanske bidrar det till att MP nu, via språkröret Isabella Lövin, utlovar satsningar för de som bor i glesbygdskommuner. I 23 av dem föreslås invånarna få sänkt skatt, genom höjt grundavdrag till 120 000 kronor per år (För 2017 var avdraget för årsinkomster över 18 900 kronor mellan 13 100 och 34 500).

Även sänkt arbetsgivaravgift föreslås. Totalt kostar åtgärderna två miljarder kronor (per år). Det ska finansieras genom att ianspråkta en del av så kallade reformutrymmet, inte genom höjd skatt på annat.

Förslagen gäller för MP som parti, inte regeringen. Om de är tillräckliga för att gynna boende i glesbygdskommuner är oklart.

En del andra inslag i Miljöpartiets politik gör det dyrt att bo långt från större städer, som (höjda) skatter på transporter (med bil, lastbil, flyg).

Det är bra att förbättringar för de som bor i Sveriges glesbebodda områden är i fokus. Det börjar bli väldigt folktomt i delar av landet. Det inte är bra ur bland annat säkerhets- och försvarspolitisk synvinkel.

Robert SundbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons