Bra samtal räcker inte

Ledare Artikeln publicerades
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har inte mycket konkret att säga efter mötet om flyktingpolitiken på Rosenbad på tisdagen.
Foto:Janerik Henriksson/TT
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har inte mycket konkret att säga efter mötet om flyktingpolitiken på Rosenbad på tisdagen.

Politikerna som är samlade i Rosenbad är alla nöjda med samtalen. Alla tycker dessutom det är konstruktiva samtal. När sju partier ska bli överens om migrationspolitiken under den pågående flyktingkatastrofen och när flera asylboenden brunnit ned måste det bli tempo i förhandlingarna.

Det finns inte plats för att dra flyktingfrågan i långbänk. Nästa gång samlas politikerna från de sju partierna på torsdag. Självklart pågår också samtal mellan sammankomsterna. Till slut måste statsministern och oppositionsledaren personligen träda in för att Sverige ska få en politik för flyktingmottagning och integration som är hållbar över flera mandatperioder.

Hittills har Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M) pratat mycket om ansvarstagande. Men vad det betyder i konkreta politiska förslag vet ingen. Betyder det att regeringssidan backar från kravet på permanenta uppehållstillstånd till förmån för tillfälliga tillstånd? Betyder det att regeringssidan kan få stöd för en politik som tvingar alla kommuner att ta emot flyktingar? Ingen ska kunna smita från ansvaret.

Våra högsta politiker vet att de inte får misslyckas. Svenska folket kräver politisk samling över blockgränsen. Förhandlingar som slutar i ett sammanbrott skulle vara förödande. Kommuner varnar redan nu för att de inte kan leva upp till socialtjänstlagen för att klara mottagningen av ensamkommande barn.

Politikerna som pratar med varandra i regeringshögkvarteret är säkert besjälade av en god vilja. Det som förenar dem är att Sverige ska leva upp till asylrätten.

Det parti som inte bjudits in av regeringen, Sverigedemokraterna ägnade tid och energi på tisdagen åt att få igenom en misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson (S). Jimmie Åkesson (SD) visste självklart att det inte skulle lyckas. Den borgerliga oppositionen lade ned sina röster och regeringen sitter kvar.

Alla människor med lite sinne för politik begriper att oppositionen kan inte både fälla regeringen och samtidigt förhandla med regeringen för att bli överens om en migrationspolitisk överenskommelse.

Det SD sysslar med är bara plakatpolitik i syfte att vinna röster. En sann Sverigevän hjälper medmänniskor i nöd. En Sverigevän skapar inte parlamentariskt kaos, regeringskris och nyval under tiden som landet ska ta emot flyktingar som behöver tak över huvudet. Här och nu.

De fega figurer som är ute på nätterna för att sätta eld på asylboenden har främlingsfientliga och rasistiska värderingar. Hittills har ingen omkommit eller skadats.

Majoriteten svenskar vill att vårt land ska välkomna flyktingar. Alla som söker asyl här har rätt att få sin sak prövad här. De som fått avslag ska inte vara här. EU-landet Sverige tar sitt ansvar och förväntar sig att alla andra EU-länder också tar sitt ansvar.