Centern har avgörande rösten

Ledare Artikeln publicerades
Migrationspolitiske talespersonen i Centern Johanna Jönsson kan ännu inte ge besked var partiet står i frågan om uppehållstillstånd för unga flyktingar. Pressen från de andra Allianspartierna är hård för att fälla regeringens lagförslag. Foto: Pontus Lundahl / TT
Migrationspolitiske talespersonen i Centern Johanna Jönsson kan ännu inte ge besked var partiet står i frågan om uppehållstillstånd för unga flyktingar. Pressen från de andra Allianspartierna är hård för att fälla regeringens lagförslag. Foto: Pontus Lundahl / TT

Alla är överens om att vi ska ha ordning och reda i politiken, inte minst i flyktingpolitiken. Den rödgröna regeringen med migrationsminister Heléne Frizon, S, har fått hård kritik från Lagrådet när det gäller förslaget om att ge ensamkommande barn/ungdomar en ny chans att få stanna i Sverige.

Rättsläget är minst sagt komplicerat. Den svenska asylhanteringen har inte klara sin uppgift att inom rimlig tid fatta beslut om unga afghanska pojkar ska få asyl och uppehållstillstånd i Sverige. Orsakerna är många till detta tillkortakommande. Migrationsverket och domstolarna har varit under stark tidspress när flyktingströmmen varit kraftig.

Det har gått ut över afghanska barn/ungdomar som var minderåriga när de kom till Sverige men i väntan på asylbeslut hunnit bli 18 år. Som minderåriga hade de sannolikt fått asyl. Som myndiga räcker inte asylskälen till. Det är orimligt tycker de båda regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Den proposition (tillfälliga lag för en bestämd grupp utsatta unga flyktingar) som Lagrådet sågat har till viss del förändrats men är i grunden densamma när regeringen nu går till riksdagen med sitt lagförslag.

Det är ingen som kan tvivla på att regeringen vill ta humanitära hänsyn. Problemet är att domstolarna inte tycker det finns några asylskäl. Delar av den borgerliga oppositionen går på Lagrådets kritik mot lagförslaget. Det är begripligt. Regeringens hantering av de ensamkommande unga är problematisk. Det är mycket sannolikt att Miljöpartiet fått sista ordet när sakfrågan behandlats inom regeringen.

Det går inte att undvika ett politiskt spel i denna fråga. Alliansen är splittrad. Centerpartiet sitter med utslagsrösten om propositionen ska falla eller bli lag. Ska cirka 9000 unga flyktingar från Afghanistan få stanna eftersom de rotat sig här och nu bedriver studier på gymnasienivå?

Migrationsminister Heléne Fritzon, S, utgår från att Centern kommer att rösta ja till lagen. Hon har hört och läst vad Centern säger och skriver i sakfrågan. Det har många andra också gjort. Centerns migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson säger att partiets riksdagsgrupp noggrant analyserar texten från regeringen. Fattas bara annat. Beslut och besked från Centern dröjer.

Självklart kommer partiet nu utsättas för ett hårt tryck från sina kamrater i Alliansen (Moderaterna, KD och Liberalerna) att fälla regeringsförslaget. Under tiden kan alla aktörer bara avvakta och se vad som kommer ut från centerns riksdagsgrupps möte i veckan eller nästa vecka. Det är möjligt att Centerns riksdagsgrupp spricker. Lojaliteten med Alliansen är stor när vi närmar oss ett val.

Väger det tyngre än ett positivt besked till flyktingungdomarna? 4 juni röstar riksdagen.