Dags bryta Saudiavtalet

Ledare Artikeln publicerades
Wallström mötte Palestinas president Abbas i februari efter erkännandet av Palestina som stat.
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT
Wallström mötte Palestinas president Abbas i februari efter erkännandet av Palestina som stat.

Sveriges socialdemokratiska och feministiska utrikesminister Margot Wallström var inbjuden som hedersgäst av Arabförbundets generalsekreterare. På måndagens skulle hon talat inför utrikesministrarna i arabvärlden i Kairo. Men hon fick inte tala.

Nedtystandet av Wallström är en pinsamhet. Arabvärlden ville lyssna på henne efter Sveriges erkännande av staten Palestina.

Enligt nyhetstelegrammen på måndagen var det diktaturen Saudiarabien som tystade utrikesministern. För att använda diplomatspråk är det en ovänlig handling mot Sverige. Sådant brukar leda till diplomatiska kriser mellan länder. Om regimen i Saudiarabien vill förlänga det militära samarbetsavtalet med Sverige var nedtystandet av Margot Wallström fullständigt kontraproduktivt.

Hon kunde ha angripit Saudiarabiens usla beteende. Hon valde att försiktigt uttrycka sin sorgsenhet över att Saudiarabien stoppat henne. Alla vet att den saudiska diktaturen är irriterad över den svenska debatten om Saudiavtalet ska sägas upp senast i maj eller löpa vidare i fem år till. I den debatten har ett antal direktörer i näringslivets toppskikt försvarat Saudiavtalet. Ett av argumenten är att avtalet befrämjar en dialog mellan länderna om respekten för mänskliga fri- och rätigheter. Som Sydöstran konstaterade i förra veckan är det en illusion. Diktaturer vill köpa vapen, de vill inte prata om mänskliga rättigheter. Glöm det.

Saudiarabien har skjutit sig själv i foten. För övrigt nämndes inte Saudiarabien i Wallströms text. Så rädd är regimen i Rijad för den svenske utrikesministern. I sak har inget förändrats när det gäller Saudiavtalet. Det bereds fortfarande i regeringskansliet. Men alla kritiker av avtalet har fått vatten på sin kvarn. Kritikerna inom socialdemokratin kan höja rösten, Miljöpartiet som sitter i regeringen kan också höja rösten. Det borgerliga blocket är splittrat. KD och FP driver på för att regeringen ska avbryta Saudiavtalet. Kristdemokraternas Caroline Szyber uppmanar regeringen att på torsdag fatta beslut om att avbryta det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.

Moderaterna försöker sitta på flera stolar samtidigt. Den utrikespolitiske talespersonen Karin Enström skuldbelägger regeringen för att Sverige bränner relationerna med Saudiarabien. Det är alltså Wallström som tystat sig själv i Kairo på måndagen. Hur tänker moderatledningen? Om den moderata utrikesministerkandidaten vill att Saudiavtalet ska fortsätta i fem år till är det bra om hon talar om det nu.

Det är ur ett utrikespolitiskt perspektiv tur för Sverige och borgerligheten att den fick stryk i valet för ett halvår sedan. Saudiavtalet är i praktiken dött med måndagens nedtystande av utrikesministern. Diktaturen i Saudiarabien litar inte på Wallström. Lika gott är det. Ville Saudiarabien fortsätta det militära samarbetet hade man inte stoppat Wallström från att tala inför sina arabiska kollegor i Kairo. Svenska regeringen kan inte hålla tyst om kränkningar av de mänskliga rättigheterna.