Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dags se över fri arbetskraftsinvandring

Om drygt två veckor är det första maj. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och LO:s förbund marscherar på gator och torg för den internationella solidariteten. Det är en god tradition.
Publicerad 18 april 2018 • Uppdaterad 24 april 2018
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
S-ledaren Stefan Löfven och partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson presenterar nya förslag kring arbetskraftsinvandringen under en pressträff på onsdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT
S-ledaren Stefan Löfven och partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson presenterar nya förslag kring arbetskraftsinvandringen under en pressträff på onsdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT

För några år sedan försökte de ”nya moderaterna” profilera sig som det nya och enda arbetarpartiet. Det dök upp blå första majtåg på några platser. Om så sker i år igen är oklart. Att manifestera för att inte människor ska utnyttjas i Sverige och i världen är en viktig del av internationalismen.

Sverige har aldrig haft och kommer aldrig få en fri invandring. Det finns inget stöd för ultraliberalism i invandrings- och flyktingpolitiken hos svenska folket.

Annons

Socialdemokraterna och LO har sedan länge försökt att få en bättre ordning i arbetskraftsinvandringen. Det är orimligt att utländsk arbetskraft flygs in till Sverige och utför okvalificerade jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra - inte minst nyanlända flyktingar.

Öppna gränser kan låta sympatiskt för alla som tror på och kämpar för internationell solidaritet. Men man får inte glömma att Sverige är unikt med sin öppna och generösa arbetskraftsinvandring. Därtill har Sverige tagit emot över 162 000 flyktingar under kort tid år 2015. Olyckskorparna har kraxat länge över att Sverige drabbas av systemkollaps. Så har inte skett.

Gränskontrollerna och annan signalpolitik har inneburit att betydligt färre söker asyl i Sverige. I sommar fattar förhoppningsvis EU beslut om en solidarisk flyktingmottagning mellan EU:s länder. Men om det går är ovisst. Det finns regimer i Polen och Ungern som vägrar visa solidaritet. Det är mycket möjligt att dessa länder bestraffas med neddragna EU-bidrag. Det ska kosta att visa brist på ansvar i flyktingströmmarnas hårda tid.

Sverige är unikt med sina öppna gränser för arbetskraftsinvandring av lågkvalificerad arbetskraft. Alla andra länder i Europa har regler för när utländsk arbetskraft kan få jobb i deras länder.

På onsdagen presenterade statsminister Stefan Löfvén, S och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, ett nytt system för arbetskraftsinvandring. Partiledningen vill strama åt regelverket. 40 procent av dagens arbetskraftsinvandring gäller lågutbildade människor i yrken där det inte finns någon brist på arbetskraft. Det handlar ofta om köksbiträden och tidningsutdelare, berättar LO.

Lövfen och Johansson kritiseras för att föra ut SD-retorik. Centerledaren Annie Lööf tycker att Stefan Löfvén borde skämmas som spelar ut människor mot varandra. Det är trams. Politikerna måste se problemen med en oreglerad arbetskraftsinvandring. Det finns kriminalitet och lönedumpning i spåren av för stor slapphet om vilka som får jobba i Sverige.

Den socialdemokratiska delen av koalitionsregeringen vill först utreda om en stramare arbetskraftsinvandring. Det sker ofta när positionerna är låsta mellan partier i en regering. Det var Miljöpartiet och Alliansen som 2008 införde de nuvarande icke-reglerna för arbetskraftsinvandring. Efter tio år är det dags att utvärdera denna politik.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons