Det var bättre på Reinfeldts tid

Ledare Artikeln publicerades
Moderatledaren Fredrik Reinfeldt uppmanade svenskarna i valet 2014 att öppna sina hjärtan. Idag finns det moderater som släpper fram Sverigedemokraterna till makten. Foto: Fredrik Persson / T
Moderatledaren Fredrik Reinfeldt uppmanade svenskarna i valet 2014 att öppna sina hjärtan. Idag finns det moderater som släpper fram Sverigedemokraterna till makten. Foto: Fredrik Persson / T

Ikväll torsdag får Sverige se och höra hur maktskiftet i Sölvesborg gick till efter valet. SVT:s debattprogram Opinion Live sänder direkt från Furulundsskolan i Sölvesborg men också från studion i Göteborg.

Där kommer bland annat socialdemokratiska kommunalrådet i Norrköping Lars Stjernkvist delta i en debatt. Han har tidigare varit partisekreterare i S.

Under hela hösten och vintern har nästan all nationell politisk mediarapportering gällt regeringsbildningen. Den revolt som skett inom främst Moderaterna i södra Sverige har varit underbevakat. Det som hänt i Sölvesborg har flimrat förbi. Det nya styret i kommunen med en sverigedemokrat (Louise Erixon) som kommunstyrelsens ordförande förtjänar mer nationell bevakning och debatt.

Sydöstran har på nyhetsplats, debattplats och på ledarsidan analyserat och kommenterat maktskiftet i den lilla Blekingekommunen på gränsen till Skåne (Bromölla) och Olofström. I Olofström har alltid Socialdemokraterna styrt. Ofta med egen majoritet. I Sölvesborg har också Socialdemokraterna styrt länge men med avbrott för moderatstyre då och då.

Blekinge är historiskt ett rött län med många större industriarbetsplatser. Sölvesborgs kommun är en välskött kommun som ligger långt borta från storstadsområdenas förorter som under flera år drabbats av dödsskjutningar, bilbränder och ökad otrygghet.

Varför lilla Sölvesborg har fått ett SD-dominerat nytt styre är svårbegripligt? Högervinden över Europa och landet blåser hårt.

SD:s ökade makt beror i huvudsak på Moderaternas och Kristdemokraternas intellektuella haveri. Om Moderaterna fortfarande haft Fredrik Reinfeldt som partiledare och KD Alf Svensson som sin partiledare hade inte detta haveri ägt rum.

Haveriet har inneburit att Alliansen är död och begraven i Sölvesborg och andra kommuner i Skåne där SD har organiserat samarbete med Moderaterna. Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer beklagar det inträffade i Sölvesborg. Den moderata distriktsledningen i Blekinge genom Jeppe Johnsson beklagar också det inträffade. Mer händer inte.

Under mer normala omständigheter hade moderata fullmäktigegruppen varit föremål för uteslutning ur partiet. Gruppen med undantag för en ledamot, Kith Mårtensson, bryter mot Moderaternas riktlinjer när det gäller förhållandet till SD.

När partiledaren Ulf Kristersson svettas med att övertyga Liberalerna och Centern i riksdagen att SD absolut inte ska få inflytande över en moderatledd regering går andra moderater i landet ihop med Sverigedemokraterna. Förklara det den som kan. Det var bättre ordning i partiet på Reinfeldts tid.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.