Håll SD borta från makten

Ledare Artikeln publicerades
Stefan Löfven meddelade under Socialdemokraternas valvaka att han stannar på sin post. Han gör inte det Fredrik Reinfeldt gjorde på valnatten 2014 - försvann från politiken. Foto Jonas Ekströmer /TT
Stefan Löfven meddelade under Socialdemokraternas valvaka att han stannar på sin post. Han gör inte det Fredrik Reinfeldt gjorde på valnatten 2014 - försvann från politiken. Foto Jonas Ekströmer /TT

Hur kunde borgerligheten i julhelgen 2014 förhandla med Stefan Löfven om ett blocköverskridande överenskommelse för att hålla SD borta från makt och inflytande? Hur hamnade borgarna i dessa förhandlingar?

I valrörelsen och efter valet kräver Moderatledaren Ulf Kristersson att statsminister Stefan Löfven, S, ska avgå omedelbart. Han borde inte ens ha lett en regering i fyra år. På valnatten var den största partikonstellationen de rödgröna partierna. Det struntar Kristersson i. Det har han gjort länge. Han tänker inte som Reinfeldt.

Det var som bekant Kristerssons partivän Fredrik Reinfeldt som avgick på valnatten 2014 eftersom de rödgröna partierna var den största partikonstellationen. Det räddade blockpolitiken som nu firar nya triumfer hösten 2018. Vad SD-ledaren Jimmie Åkesson inte förstår är att han inte är välkommen hos något annat parti. Hans dröm om ett samarbete med M och KD är en högerkonservativ illussion - om vi får tro M och KD.

Det kommer att ta tid innan en ny regering finns på plats. Det får ta tid. Löfven ska inte göra en reinfeldtare och bara försvinna från politiken. Det får borgerligheten stå ut med. Statsministern ska utnyttja varje möjlighet att pressa Centern och Liberalerna om var de står för att ingå i en moderatledd regering. Är Lööf och Björklund beredda att regera med SD:s stöd i någon form?

Socialdemokratin gjorde ett uselt val. Men det var inte ett katastrofalt val. Partiet har inte kollapsat och landet är inte på väg in i något kaos. Sverige fungerar även om det tar några veckor eller månader innan en ny regering är på plats.

Den starka högervinden som innebär att SD är riksdagens tredje största parti har också blåst in i de kommunala och landstingskommunala valen. Rikstrenden påverkar även kommun- och landstingsvalen. I Blekinges residensstad Karlskrona är det oklart om den väl fungerande koalitionen mellan S, L och C kan fortsätta styra i fyra år.

På nyhetsplats berättar Sydöstran att det pågår samtal i Alliansen om att få liv i Alliansen igen. Men det möts med ointresse från Centern. Liberalerna är avvaktande. Socialdemokraterna med kommunalrådskandidaten Sandra Bizzozero och s-ledaren Magnus Manhammar kallade till presskonferens på måndagen och varnade för konsekvenserna av ett nytt borgerligt minoritetsstyre i Karlskrona.

Det innebar förra gången hoppande majoriteter över blockgränsen. Camilla Brunsberg, M, styrde ett år med en s-budget. Med hennes Allians kommer SD ställa villkoren för vilken budget som skall styra.

Det ligger inte i Karlskrona kommuns intresse att återgå till ett borgerligt minoritetsstyre. Kommunen behöver förlänga ett majoritetsstyre.