Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Handskakning för vinsttak i välfärden

Regeringen och Vänsterpartiet skakar hand om ett förslag för att begränsa vinsterna i privata välfärdsföretag. Civilminister Ardalan Shekarabi, S och Jonas Sjöstedt, V, har efter långa förhandlingar blivit överens. Det upprör den samlade högermajoriteten i riksdagen.
Ledare • Publicerad 19 januari 2018
Civilminister Ardalan Shekarabi, S och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt skakar hand för ett vonsttak i värlfärden.  Foto: Anders Wiklund / TT
Civilminister Ardalan Shekarabi, S och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt skakar hand för ett vonsttak i värlfärden. Foto: Anders Wiklund / TT

Ändå är det den majoriteten (Alliansen och SD) som kommer att fälla förslaget. Inga argument biter på borgerligheten som försvarar ett fortsatt läckage av skattemiljarder ur den svenska välfärden. Regeringen och Vänsterpartiet föreslår ett vinsttak på investerat (operativt) kapital på sju procent jämte statslåneräntan. När det gäller debatten om vinster i välfärden blir det ofta väldigt tekniskt.

Det viktiga är att en s-ledd regering aldrig kan acceptera att skattepengar går till annat än vad dessa pengar är avsedda för, nämligen välfärd. Inte till vinster till aktörer på en marknad. Det är en ideologisk ståndpunkt som med all sannolikhet kommer att synas i kommande valrörelse. Det är en debatt som den samlade rödgröna alliansen välkomnar.

Annons

På högerkanten ser vi nu hur lobbyorganisationerna kommer upp ur skyttegravarna för att stoppa förslaget om vinsttak. Att svenska folket ogillar att skattepengar försvinner in i privata företag avvisas kategoriskt av särintresset Vårdföretagarna och dess näringspolitiske chef Håkan Tenelius. Han säger att ”Shekarabis och Sjöstedts argument för vinsttaket är hänvisningar till anekdoter om skandaler och gamla opinionsundersökningar.”

Med ett sådant tonläge blir det konfrontation i valrörelsen. Här är det uppenbar risk att näringslivsintressena hostar upp miljontals kronor i kampanjpengar för att bevaka sina särintressen. Med ett fortsatt otydligt valresultat efter valdagen kommer frågan leva vidare in i nästa mandatperiod. En eventuell borgerlig minoritetsregering tar hjälp av Sverigedemokraterna.

Arbetarrörelsen måste mobilisera med full kraft för att stoppa vinstjakten. Att lobbyorganisationer mobiliserar för den borgerliga särintressepolitiken är ett faktum och absolut inte överraskande. LO presenterade i veckan en rapport som slog fast att skolan förvandlats till en marknad där ett fåtal riskkapitalister dominerar med vinstmaximering som främsta syfte. Sydöstran har tidigare kommenterat den rapporten.

Borgerligheten är inte okänslig för vad folkopinionen säger om vinstutdelningar. 2014 var också moderater och liberaler kritiska till att riskkapitalbolag skulle få tillstånd att äga välfärdsföretag. Ardalan Shekarabi själv hänvisar till ett kritiskt förhållningssätt inom M när Anna Kinberg Batra var partiledare.

Från borgerlig håll finns en stor tilltro till att fler och ännu skarpare kvalitetskontroller ska förhindra nya skandaler. Det betyder att lärarna ska sitta med ännu fler blanketter på arbetstid för att säkra kvalitén i undervisningen. Det lärarna suckar över idag är ännu mer administrativt arbete och ännu mindre tid över för undervisning. Ingen kan förneka att skolsegregationen har ökat i Sverige med friskolereformen. Likvärdigheten har gått förlorad. Från och med nu finns det skarpa förslag om vinsttak i välfärden.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons