Kvinnor släpper ut mindre koldioxid än män

Ledare Artikeln publicerades

Att det har varit en fantastisk sommar kan vi nog alla vara överens om. I år fick alla, oavsett vilken period man hade semester, njuta av sol, bad, sköna sena kvällar på verandan eller balkongen.

Men det har också funnits en viss oro, skogsbränder, lågt grundvatten och bönders kamp för foder till deras djur så att de slipper nödslaktas och rädsla för dåliga skördar. Vi har haft en extrem värmebölja i Sverige, och just sådana här extrema väderförhållanden är exakt vad klimatforskarna varnat oss för i decennier.

Miljö/ klimat och jämställdhet är några av socialdemokraternas prioriterade frågor både hemma och i EU-politiken. Men hur ofta tänker vi på dem i ett gemensamt sammanhang?

Jag tänker förstås på det ofta eftersom jag arbetar med det dagligen. Häromdagen roade jag mig med att testa det på min 16-åriga dotter och hennes kompisar, för dem blev det en aha-upplevelse.

Att rädda klimatet handlar ju inte bara om utsläppsnivåer och att förbjuda giftiga substanser, det handlar lika mycket om mänskliga rättigheter, makt och maktfördelning, ekonomisk fördelning och jämställdhet mellan könen.

Faktum är att kvinnor släpper ut mindre koldioxid än män. Tittar vi på en man som bor i EU är koldioxidavtrycket 25 % högre än från en kvinnlig EU-medborgare.

Män i Norden konsumerar 40 gram mer kött per dag än de nordiska kvinnorna. Svenska mäns privata transporter släpper ut dubbelt så mycket koldioxid som svenska kvinnor, eftersom de oftare cyklar och åker kollektivt än män. Jag tycker det är på tiden att alla politiker, inklusive mitt eget parti, ser kopplingen mellan klimat och jämställdhet.

Kvinnor åtnjuter en betydligt mindre andel av samhällets resurser, på alla plan, eftersom vi lever i ett patriarkat. Ändå agerar kvinnor mer klimatsmart vilket definitivt inte uppmärksammas eller premieras. Min 16-åriga dotters första fråga var: – Men hallå, vet män om att de är de största klimatbovarna?

Nja, vad säger du man som läser den här texten? Visste du om skillnaderna? Är du beredd att skriva under på att klimat och jämställdhet hör ihop?