Hans Bülow: ”Larsson – en martyr för SD”

Ledare Artikeln publicerades
SD-ledaren i Karlskrona, Christopher Larsson är åtalad för hets mot folkgrupp.
Foto: Mattias Mattisson
SD-ledaren i Karlskrona, Christopher Larsson är åtalad för hets mot folkgrupp.

Det är mindre än en vecka till statsministeromröstningen i riksdagen. Sverigedemokraterna höjer nu tonläget mot den moderate statsministerkandidaten Ulf Kristersson.

SD:s gruppledare Mattias Karlsson från Växjö ställer ultimativa krav på moderatledaren för att SD skall ge stöd till honom som statsminister.

Det framgår av en intervju DN publicerade på torsdagen. SD-kravet är att en ny moderatledd regering i sin budget skall presentera åtgärder för att minska antalet asyl- och anhöriginvandrare.

Det förvånar inte någon politiskt intresserad eller insatt medborgare att SD ställer ultimativa krav. Det är så här långt oklart hur Centerliberalerna kommer att ställa sig i omröstningen på onsdag. Mycket pekar på att C och L röstar nej till en moderatledd regering som blir beroende av stöd från SD.

Sydöstrans ledarsida har följt SD:s tillväxt och utveckling under många år i Blekinge. SD-ledaren Jimmie Åkesson bor i Sölvesborg och det var i Blekinge han startade sin politiska karriär. I Sölvesborg är det Åkessons sambo Louise Erixon som blir ny kommunstyrelseordförande i kommunen efter samarbete med moderata fullmäktigegruppen.

Det är bäddat för konfrontation i Sölvesborgs kommunfullmäktige. Ett oppositionsalternativ har formerat sig med S, C, L och V mot alliansen SD, M, KD och SoL. De som följt SD-politikernas agitation och opinionsbildning vet vad för slags parti SD är. Det är inte förvånande att SD:s gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson åtalas för hets mot folkgrupp.

Sydöstran berättar mer om åtalat idag på nyhetsplats. Åtalet bygger på ett inlägg Christopher Larsson skrivit på SD:s Facebooksida. Han skriver nedsättande om muslimer som grupp. Muslimer är klandervärda anser Larsson som utmålar dem som terrorister och kvinnoförtryckare med mera. Det hände för ett år sedan.

Det går inte att hävda att åtalet bygger på ”Fake news” - påhittade nyheter. Christopher Larsson står fast vid vad han själv skrivit på Facebook. Skulle han bli fälld i domstol blir han en belastning för SD-ledningen. Men det är också möjligt att han blir en martyr i partiet. En röst som står upp för yttrandefriheten.

Som sådan blir han beskriven som en martyr i kampen mot det ”vänsterliberala etablissemanget.” Det var s-politikern Magnus Manhammar från Karlskrona som polisanmälde Larsson.

De moderater runt om i landet som vill legitimera SD som ett normalt borgerligt högerparti riskerar att bli nyttiga idioter i SD:s agitation.

Hade Christoffer Larsson varit aktiv i ett normalt demokratiskt parti hade hans dagar varit räknade som partimedlem. Men han är en tung politiker i SD och ska inte jämföras med de yngre politiska stollarna som pratar strunt på nätet.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.