Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Annacarin Leufstedt: Låt EU få veta vad du tycker

Det är EU som bestämmer. Därför brukar inte heller EU fråga vad dess medborgare tycker. Men nu undrar man. Och när EU faktiskt frågar oss, behöver vi svara. Men det är bråttom. Sista dag är på torsdag.
Annacarin LeufstedtSkicka e-post
Publicerad 13 augusti 2018
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Vi kan tacka Finland för detta. Som försökte bestämma själv, och hade en majoritet i riksdagen för att sluta ställa om klockan varje vår och höst. Men förslaget med 70 000 namn i botten, avslogs. Bara EU kan avskaffa sommartid. Så Finland krävde att EU måste ta i frågan.

Här har vi heller aldrig varit överförtjusta. 1916 protesterade bönderna så mycket att försöket dog. Sommartiden 1981-95 från sista söndan i mars till sista söndan i september, var inte heller populär, även om vi försökte leva med det. Men förlängningen med ytterligare en månad till sista söndan i oktober, den blev och är allt för grym. Den påtvingade tidsomställningen har diskuterats både vid köksbord och i riksdag. Förra året kom t ex fem motioner. Men lika onödiga dom, eftersom EU bestämmer över ljus och mörker.

Annons

Så det var knappt vi trodde när vi hörde. Att EU-kommissionen fick i uppdrag, att utreda om vi ska sluta ställa om klockan. Och att det faktiskt inte längre är lika nödvändigt att ställa om. Vinsten blev bara marginell, räknat i både energikostnad och andra pengar. Människor far illa av snabba tidsomställningar, som dubbelt beckmörkt över en natt i ett redan mörkt november.

Men det handlar som vanligt inte bara om folks hälsa, eller trötta och deprimerade svenskar. Risken för EU är mer att det ska bli som förut och med olika medlemsklockor. Och det gillar varken transportsektorn, konkurrensen eller EU:s inre marknad. Så frågan är också om frågan taktiskt bäst bör avgöras innan eller efter nästa EU-val. Desto viktigare oavsett, är att vi medborgare hänger på folkomröstningen.

För så kan det liknas vid, att på EU-kommissionens hemsida kunna säga vad vi tycker och varför. Men gör det nu. Torsdag är sista dag.

Nästa gång EU frågar oss, blir i valet i maj nästa år.

Annons
Annons
Annons
Annons