Mors dag är inte bara kommersiell

Ledare Artikeln publicerades

På söndag är det Mors dag, en dag som har sin historia. Amerikanskan Anna Jarvis ville hedra sin bortgångna mor med en dag, modern som gjort stordåd då hon vårdade sårade soldater under amerikanska inbördeskriget.

Och Jarvis önskade att alla mödrar skulle äras med en dag, för en mor är den person som gjort mer än någon annan för dig. Därför drev hon igenom firandet av Mors dag som alltså inte bara är affärsmännens påhitt.

Från Amerika kom firandet till Sverige år 1919, för precis etthundra år sedan. Här i landet togs dagen på största allvar och det trycktes upp en liten skrift kallad Mors dag. Där fanns tips på hur dagen kunde firas. Viktiga påpekanden som att hissa flaggan på hemmets flaggstång, barn som skulle hedra mor med sång och frukost på sängen, med blommor och en liten gåva.

Mor skulle få vila och få frihet från allt hushållsarbete hela den dagen. Far i huset kunde medverka vid en liten högtidlighet på kvällen och utflugna barn hälsa på eller skicka brev, vykort eller telegram. Det var flera förslag på firande, ett lysande tillfälle att visa mor uppskattning.

För alla andra dagar på året var det helt och hållet mors uppgift att sköta om allt i hemmet, make och barn. Just vid den här tiden hade kvinnor ännu inte fått rösta och de fick inte studera i läroverk. Det var till och med lagförslag som krävde att gifta kvinnor inte skulle ha rätt till arbete. Först år 1939 förbjöds arbetsgivare avskeda kvinnor som gifte sig eller fick barn.

Mycket har blivit bättre, men svenska kvinnor är inte så jämställda i familjen som vi tror. Mammor har det ofta tufft när de ska ta ansvar för ett heltidsjobb samtidigt som de ska klara av arbetet hemma. Jämfört med män utför kvinnor nästan sex timmar mer obetalt hushållsarbete i veckan. Och oftast är det mammor som arbetar deltid när barnen är små.

Till sist… tipsar Unicef om den perfekta morsdagspresenten. Ett Morsdagpaket som hjälper en annan mamma i världen med livsviktiga saker för att göra det tryggare för sig och sina barn.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.