Nygammal höger bildas

Ledare Artikeln publicerades
Elisabet Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson (M), och partiledare Ulf Kristersson under Moderaternas stämma i Örebro. De siktar på att bli ny finansminister och ny statsminister.
Foto:Kicki Nilsson
Elisabet Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson (M), och partiledare Ulf Kristersson under Moderaternas stämma i Örebro. De siktar på att bli ny finansminister och ny statsminister.

På 90-talet kom moderata manifestet Land för hoppfulla. En av författarna var nyvalde moderatledaren Ulf Kristersson. På torsdagen öppnade han moderatstämman i Örebro. Han vill se ett moderat parti som får hoppet tillbaka efter en bedrövlig period efter valförlusten 2014.

Alla nyvalda partiledare får alltid en smekmånad med väljare och media. Med tanke på förre moderatledaren Anna Kinberg Batras brister som ledare har Kristersson chans att bryta nedgången. Han är skickligare än hon som debattör och talare. Kan han nå 20 procent i valresultat om knappat ett år är det en framgång.

Men i sak är det ett katastrofresultat. I dag ligger man på runt 18 procent i opinionsmätningarna. Det var inte så länge sedan partiet låg närmare 30 procent.

Perioden med "nya moderaterna" är slut. Det är hög tid att partiet slänger ut den logotypen på alla moderatmärkta affischer. Efter valförlusten 2014 överger partiet den linje paret Borg/Reinfelt stod för. De ville öppna hjärtan för flyktingar, slå vakt om anställningstryggheten och ha goda relationer med fackföreningsrörelsen. Nya Moderaterna ville vara det nya och även det enda arbetarpartiet.

Med Batra och Kristersson sker en kursändring till traditionell moderatpolitik med hårdare asylkrav, fackföreningsfientlighet och sänkta löner för långtidsarbetslösa. I skattepolitiken föreslår partiet ett sjätte jobbskatteavdrag. Där är partiet konsekvent i kampen för ett lågskattesamhälle.

Vi får se om de andra borgerliga partiledarna dyker upp under moderatstämman i Örebro. Borgerliga partiledare kom alltid på varandras stämmor/landsmöten under Alliansens glansdagar. Valtaktiskt borde det borgerliga blocket knappt ett år före valet visa upp sig tillsammans när det erbjuds ett fototillfälle. Det räcker inte att bara säga att man gillar varandra.

När moderaterna gör en sväng åt höger i exempelvis migrationspolitiken vill inte liberalerna i Liberalerna och liberalerna i Centerpartiet hänga med. På torsdagen berättade Ulf Kristersson i Expressen att partiet röstar nej till Stefan Löfven om han vill bilda en ny minoritetsregering efter valet.

Borgerligheten vill bilda en annan minoritetsregering som kan vara ännu mindre och räknar kallt med att Sverigedemokraterna röstar för en sådan regeringsbildning. SD kan också lägga ned sina röster för att släppa fram Kristersson som ny borgerlig statsminister.

Det bygger på att SD hellre föredrar en alliansregering än en rödgrön regering. Att de rödgröna partierna kan bli större än alliansblocket spelar ingen roll längre. Därmed lämnar Ulf Kristersson även Reinfelts politik i regeringsfrågan. En nygammal höger är under bildande.