Otryggheten är en klassfråga

Ledare Artikeln publicerades

I slutet av förra veckan presenterade Socialdemokraterna sin valstrategi. Med stora satsningar på trygghet och välfärd i sina budskap ska valarbetarna möta väljarna. Lite drygt 35 000 blekingar kommer att få möjlighet att samtala med Socialdemokraterna innan valdagen den 9 september.

Mottagandet av valstrategin var väl ganska blandat. Inte helt oväntat har den mesta diskussionen handlat om partiets tuffa retorik om trygghet. Proffstyckare som Daniel Suhonen och Göran Greider tycker att partiet helt tappat sin kompass genom att så hårt prioritera dessa frågor.

Man borde istället satsat på välfärden säger dessa båda herrar. Partiet tar härmed en rejäl högersväng säger dom. Jag tycker att dom har helt fel. Dels innehåller S-partiets politik enorma investeringar i vår gemensamma välfärd. Dessa uttrycks i de rekordstora tillskott som kommuner och landsting fått.

Det finns även riktade medel till skolan och sjukvården. Sen finns det också stora höjningar i anslagen till Polisen och Försvaret. För Socialdemokraterna har förstått att det inte handlar om antingen eller utan både och.

Om man uppehåller sig vid tryggheten och klassperspektivet så blir det extremt tydligt. Det är inte på övre Östermalm som otryggheten är något problem. Otryggheten är som störst där människor har det som svårast. Känslan av otrygghet är mer än fyra gånger större i Rinkeby än på Södermalm.

Den som inte ser klassperspektivet på detta måste vara blind. Med den valstrategi och den politik som Socialdemokratin nu går till val på finns goda möjligheter att få en valrörelse med en tydlig konfliktnivå mellan höger och vänster.

Regeringen Löfven har ett bra utgångsläge med ökande sysselsättning och urstarka statsfinanser. Det ger möjlighet att både satsa på välfärden och ta kampen mot otryggheten.

För handen på hjärtat, vad är välfärden värd om du inte kan känna trygghet i din vardag? Och den tryggheten ska komma alla till del, inte bara de som har råd att bo i de fina områdena.