Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hans Bülow: ”Rädsla på Försäkringskassan”

Vad är det som händer bakom dörrarna på Försäkringskassan? Denna statliga myndighet har sällan fått någon positiv publicitet på senare år. Mediabilden är att inne på Försäkringskassan jobbar personalen för att färre ska få sina ersättningar.
Publicerad 23 maj 2019 • Uppdaterad 24 maj 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Hur är arbetsmiljön på Försäkringskassan? Den präglas av rädsla, berättar en f.d, anställd på kassan i Blekinge. Foto: Jessica Gow / SCANPIX
Hur är arbetsmiljön på Försäkringskassan? Den präglas av rädsla, berättar en f.d, anställd på kassan i Blekinge. Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Dessa människor kan säkert jobba (har arbetsförmåga) och bör därför tas om hand av Arbetsförmedlingen i stället. Bilden sätts av något slags mekanisk utslagning av människor med hälsoproblem.

Varje individ ska bemötas med respekt och lyhördhet av våra myndigheter. Det ska balanseras med sakligt grundade beslutsunderlag från sakkunniga (läkare).

Annons

Men verkligheten är mer bångstyrig om bedömningen av individers ansvarstagande för sin hälsa och egna försörjning och utslagning från arbetsmarknaden.

I dessa dagar granskar riksdagens konstitutionsutskott om socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, hade saklig grund för att säga upp generaldirektören Ann-Marie Begler.

Begler själv tycker att avsättningen har politiska grunder. Hon får stöd av tidigare kollegor i Försäkringskassans ledning. En internrevisor som har politiska uppdrag för Moderaterna är en av kritikerna mot Strandhäll. Som bekant kräver moderatledaren Ulf Kristersson att Strandhäll ska avsättas.

Men det är sällan det kommer ut något om hur personal på Försäkringskassan arbetar och hur de anställda mår. Naturligtvis kan inte handläggare gå ut i offentligheten för att kommentera sekretessbelagda uppgifter. Men det ligger i allmänhetens intresse att veta hur arbetsmiljön är.

Sydöstran berättar i dag på nyhetsplats om en en kvinna som varit anställda på kassan i Blekinge. Hon kallas Eva och säger följande om sin arbetssituation: - Jobbet gick ut på att hitta fel i intygen, ifrågasätta diagnoser och att utgå från att människor ljög.

Evas beskrivning är förödande om hur arbetsmiljön är på Försäkringskassan. Hon vittnar om kollegor som är rädda för att göra fel. Rädslan är utbredd och många sökte sig bort från arbetsplatsen.

Eva har i dag ett nytt jobb. Hon väljer att under anonymitet berätta om hur illa ställt det var på sin gamla arbetsplats. Eva och hennes kollegor skulle leta fel i sjukintygen, de skulle utgå från att människor ljög. Att avslå ansökningar om sjukpenning uppskattades av arbetsledningen.

Även om Eva nu fått jobb på annat håll vill hon inte offentligt berätta vem hon är. Det är synd och ett underbetyg åt Försäkringskassan som arbetsplats.

Evas beskrivning av kassan är en partsinlaga. Men det står naturligtvis fritt för ledningen på Försäkringskassan att kommentera hennes kritik. Det gäller också den fackliga organisationen, ST.

ST inom Försäkringskassan berättar på sin hemsida att förbundet jobbar med ett hållbart arbetsliv, en god arbetsmiljö, öppenhet och insyn med mera.

Annons

Det låter bra. Men Eva berättar något helt annat.

Försäkringskassans arbetsmiljö präglas av rädsla i direkt strid med vad ST vill och står för.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons