Säpo har koll på IS

Ledare Artikeln publicerades
Säkerhetspolischefen Klas Friberg säger att Säpo har koll på IS-terroristerna. Hotbilden mot Sverige är
Säkerhetspolischefen Klas Friberg säger att Säpo har koll på IS-terroristerna. Hotbilden mot Sverige är "bredare" och ser annorlunda ut jämfört med tidigare, enligt Säkerhetspolisen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Det var lättare under Kalla kriget och före murens fall 1989. Hotet kom från ett håll på östra sidan av Östersjön. Sovjetunionen kränkte våra vatten och hela försvarsmakten var redo för ett angrepp.

Efter Kalla krigets slut finns Ryssland kvar som största hotet mot Sverige. Ända sedan stora nordiska kriget med Karl XII har hotet alltid kommit därifrån. Undantaget var Nazityskland under de första krigsåren.

På torsdagen presenterade Säkerhetspolisen sin årsrapport för 2018. Säpochefen Klas Friberg kallade till presskonferens tillsammans med olika chefer under honom. Dagens hot mot Sverige är fler till antalet och bredare.

Efter att terrorsekten IS fallit samman militärt ökar rädslan för att det ska välla in återvändande IS-terrorister till Sverige. Regeringen får hård kritik för senfärdighet.

När Säpo-ledningen får frågor om hur stort hotet är från de hemvändande IS-terroristerna blir svaret att Säpo har kontroll på de återvändande. Man vet vilka de är, man vet vilka som tidigare åkt hem från Kalifatet.

Säpo har kontakt med berörda polisregioner inför återvändande IS-terroristers hemkomst. Den lokala polisen ska kontakta de kommuner som måste vara beredda på att IS-terroristerna och deras familjer nu kommer hem.

Det är fullständigt oacceptabelt att berörda kommuner inte vet någonting om dessa människor. Bristen på beredskap är oroande. Säpo kan och ska inte ensam lösa alla problem kring återvändarnas hemkomst. Här måste regeringen ge extra statbidrag till berörda kommuner.

IS-terroristerna är en säkerhetsrisk för Sverige och ska behandlas som sådana. De flyktingar som flytt undan IS terror är av naturliga skäl rädda. Den rädslan måste tas på största allvar.

Människor som under flera år stridit för IS går inte att lita på. Deras brottsliga handlingar ska utredas och stridande IS-terrorister ska ställas inför rätta. Deras fruar och även mammor är också säkerhetsrisker. Fosterhemsplaceringar blir nödvändiga.

Det är en god nyhet att Säpo säger sig ha kontroll på hotet från IS. Man vet hur läget är i konfliktområdet i Mellanöstern. Säpo kommer att få mer pengar att röra sig med. Kompetensen hos myndigheten är stor. De analyser Säpo presenterade på torsdagen var förtroendeingivande.

När Ryssland bedriver sina påverkanskampanjer mot Sverige är syftet att skrämma svenska politiker från att söka Nato-anslutning. Sverige ska aldrig skrämmas av stormakter om hur vi gör våra säkerhetspolitiska bedömningar.

Vi ska bli mer medvetna om säkerhetshoten - inte minst gäller det IT-säkerheten. Vi är mer sårbara i den digitala världen.

Vi ska inte förbjuda åsikter men vi ska hålla ögonen på de individer och organisationer som vill skada/störta vår demokrati. Det gäller islamister, rasister och autonoma.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.