Skyddsvärd skog är mer än bara ett begrepp

Ledare Artikeln publicerades

Det blev 45 000 underskrifter. Och med så många namn har svenska folket talat. Vanliga opinionsmätningar blir bara en västanfläkt i jämförelse.

Det är allas vår skog, och den måste skyddas. Står det i uppropet som ansvarig minister fick ta emot förra veckan. Initierat av 23 miljöorganisationer, som alltså samlade 45 000 namn. Det svenska folket kräver, är att regeringen börjar bry sig om all skyddsvärd skog.

För trots att skogen är livsavgörande för den biologiska mångfalden. Trots att vi behöver den om vi ska klara klimatförändringarna. Trots massiv kritik i flera år. Så avverkar statligt ägda Sveaskog även skyddsvärd skog. Och dom är inte ensamma om att inte göra rätt.

Inte ens gammelskogen är fredad. Inte ens om den är en av Europas sista. Som det unika 13 000 hektar stora väglösa naturskogslandskapet i Jokkmokk. Miljörörelsen, turistföretag, renskötare och närboende kämpade i mer än tio år för att rädda hela det unika landskapet.

Men bara ena halvan blev naturreservat. I den andra planeras för en eko-park. Som inte är vad det låter som, och vi ska förledas tro. I eko-parker är både kalhygge och avverkning tillåtet.

FSC- certifierade europeiska företag är också upprörda - för att ännu mer europeisk vildmark försvinner när Sverige kalavverkar biologiskt värdefulla skogar och gör trädplanteringar av naturskogar - och har hotat sluta handla med svenska skogsprodukter om inte alla svenska skogar med höga naturvärden skyddas permanent.

Som en av världens största på papper, massa och sågade produkter har Sverige ett särskilt ansvar. Och det varken stannar vid eller duger att ett statligt skogsbolag ska förmås göra mer eller oftare rätt. Alla värdefulla skogar måste få ett beständigt skydd. Ett skydd som inte heller tillåter att skogar styckas upp eller blir till eko-parker med avverkning på schemat.

Vi förväntar oss att regeringen räddar skyddsvärda skogar för framtida generationer. Det hörs redan på namnet att vi är skyldiga att alltid vara rädda om dom.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.