Sluta oroa funktionshindrade i onödan

Ledare Artikeln publicerades
LSS-utredaren Gunilla Malmborg lämnade på torsdagen sin utredning till övergångsregeringen. Men oro och kritiken består. Foto: Claudio Bresciani / TT
LSS-utredaren Gunilla Malmborg lämnade på torsdagen sin utredning till övergångsregeringen. Men oro och kritiken består. Foto: Claudio Bresciani / TT

Sluta oroa funktionshindrade i onödan

Det finns mycket fusk och orimliga vinstuttag från staten som fått statens kostnader att skena för LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Den beskrivningen har spridits på senare år om LSS.

Den rödgröna regeringen tillsatte en utredning som skulle ta fram förslag för att sänka statens kostnader. Sparkrav som sedan regeringen drog tillbaka. Kritiken mot sparkraven var stenhård.

När LSS-utredaren Gunilla Malmborg presenterade sina förslag på torsdagen hördes ingenting om fusk och övervinster till privata bolag. Att kostnaderna har ökat kraftigt har andra orsaker.

Under tiden Malmborg utrett LSS har hon kritiserats från olika håll. Funktionshindrade och deras anhöriga är oroliga över att de ska förlora sin personliga assistans. Barn under 16 år ska inte som nu beviljas personlig assistans utan erbjudas ett nytt stöd.

Malmborg säger på torsdagen att ingen ska förlora sina insatser. Istället ska fler människor få möjlighet till LSS-insatser. Det blir en omfördelning av kostnader mellan staten och kommunerna. Men det imponerar inte på de närmast berörda familjerna.

På nyhetsplats i Sydöstran finns olika beskrivningar av konsekvenserna av Malmborgs förslag. Handikapporganisationen RBU tycker förslagen är ett ”dråpslag mot alla med personlig assistans.” En sakkunnig tjänsteman i Karlskrona kommun, Ida Åkesson, säger att hon är ”förhoppningsfull.” Det blir inga försämringar för någon.

Den som tar del av de första kommentarerna efter LSS-utredaren lagt sina förslag kan lätt bli förvirrad. Nu är det regeringen (ovisst om det blir en s-ledd regering) som ska skicka ut förslagen på en remissrunda. Ansvarigt statsråd är just nu Lena Hallengren, S. År 2022 ska nya LSS finnas på plats.

Självklart kommer inget parti eller politiker säga offentligt att en av våra svagaste grupper i samhället ska få ett sämre liv. Den politiska samsynen om de funktionshindrades rättigheter är stark.

Ska vi få en bättre fungerande LSS måste det bygga på blocköverskridande beslut i riksdagen oavsett vilken regering som tillträder i vinter eller i vår.

I valrörelsen sa statsrådet Lena Hallengren, S, att alla har rätt att känna trygghet. Den som har behov av assistans ska också ha rätt till assistans. Utredaren Malmborg säger att ”inga som har LSS-insatser idag kommer att bli utan insatser.”

Men det lugnar inte kritikerna i Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU. Regeringspartierna måste sluta att prata runt den oro som verkligen finns. Förhoppningsvis får vi en klargörande debatt om vad som väntar. Väljarna vill veta sanningen om LSS. Något politiskt snömos är inte svenska folket betjänt av.

De funktionshindrade och deras anhöriga ska inte behöva oroas i onödan.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.