Spanska dramat i ny fas

Ledare Artikeln publicerades
Katalanske presidenten Carles Puigdemont på väg till talarstolen i regionala parlamentet i Barcelona. Han gav ett tvetydigt besked om Katalonien ska bryta sig ut ur Spanien. Foto:Manu Fernandez AP
Katalanske presidenten Carles Puigdemont på väg till talarstolen i regionala parlamentet i Barcelona. Han gav ett tvetydigt besked om Katalonien ska bryta sig ut ur Spanien. Foto:Manu Fernandez AP

Den katalanske presidenten Carles Puigdemont pratade och pratade i det katalanska parlamentet på tisdagskvällen. Hela världen ville veta vad han skulle säga. Skulle han utropa en ny utbrytarstat i Europa?

Det blev inte så - separatistledaren meddelade att han skjuter upp självständigheten på obestämd tid och vill samtidigt ha en dialog med Spanien, läs regeringen i Madrid. Det är oklart om den spanske premiärministern vill samtala med Puigdemont.

Men från och med tisdagskvällen är det Spaniens premiärminister Mariano Rajoy som har den heta potatisen om regionen Kataloniens framtid i sina händer.

Spekulationerna var intensiva före Puigdemonts tal. Men när han till slut kom fram till sin eventuella självständighetsförklaring blev det ett slags västgötaklimax. Det finns ingen klar majoritet i Katalonien för en utbrytning ur Spanien. Folkomröstningen 1 oktober gav ett entydigt besked - 90 procent av valmanskåren sa ja till självständighet. Men då hade inte ens häften av väljarna deltagit i omröstningen. de flesta stannade hemma. Det finns med andra ord mycket delade uppfattningar i den katalanska befolkningen om självständigheten.

Hade Carles Puigdemont utropat Kataloniens självständighet på tisdagskvällen hade det skickat chockvågor i Europas huvudstäder. Inte minst bland EU:s huvudstäder. EU har haft en mycket låg profil i sin politik mot Spanien och Katalonien. EU ville inte och vill inte lägga sig i Spaniens interna angelägenheter trots att en ny utbrytarstat i högsta grad påverkar EU.

Carles Puigdemon skulle från början hållit sitt tal klockan 18.00 i det regionala parlamentet. Han sköt upp det med en dryg timme. Vad händer under den timmen? Tidigare på tisdagskvällen vädjade EU:s rådsordförande Donald Tusk till seperatistledaren Puigdemon att han inte skulle fatta ett beslut "som kommer att omöjliggöra en dialog med Madrid".

Den vädjan kunde rimligen inte Puigdemont nonchalera. EU:s agerande har en avgörande betydelse för hur krisen i Spanien skall lösas. Puigdemont var i sitt tal öppen för internationell medling för att lösa krisen. I rådande spända läge borde den spanske premiärministern Mariano Rajoy tona ned sin retorik. Att skicka in kravallpolis en gång till för att slå ned på katalaner som vill ha självständighet är idioti.

När denna ledare skrivs har det ännu inte kommit några besked från spanska regeringen. Det katalanska dramat går nu in i en ny fas - förhoppningsvis i en lugnare sådan. Annars kommer spöken fram från Francodiktaturens dagar fram. 1981 försökte spansk militär genomföra en kupp mot den unga demokratin i Spanien. Då spelade kungen en viktig roll för att rädda demokratin. Dagens spanske kung har också ett ansvar för att värna demokratin och lagligheten i landet. Hans ledarskap har heller inte imponerat.