Sverige höjer garden

Ledare Artikeln publicerades
Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow, S, presenterade slutrapporten under en pressträff i Rosenbad på tisdagen Foto: Jonas Ekströmer / TT
Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow, S, presenterade slutrapporten under en pressträff i Rosenbad på tisdagen Foto: Jonas Ekströmer / TT

Inte sedan krigsåren och åren därefter på 40-talet rustar Sverige upp så kraftigt som nu och kommande år. Det är begripligt att det sker. Ryssland under Putins regim går inte att lita på.

Ryska folket vill absolut inte dra in landet i ett storskaligt krig för att riva upp gränserna i sitt närområde. De baltiska staterna ingår i Nato, liksom öst- och centraleuropeiska länder. Dessa grannar till den ryska stormakten litar inte heller på den starke mannen i Kreml.

En gång i tiden var Finland och de baltiska staterna delar av det tsarryska riket. Den ryska expansionen på senare år har handlat om Georgien 2008 och Ukraina samt Krim år 2014. Det rör sig om ryska militära angrepp och införlivning av Krim. Något som världssamfundet aldrig kan acceptera.

Det ryska perspektivet är att lömska antiryska krafter hotar moder Ryssland igen. Så var det 1812 (Napoleon) så var det 1941 (Hitler). En ryss präglas mycket mer av sitt lands våldsamma historia än vad en svensk gör. Vi har levt i fred och frihet från krig och elände i över 200 år.

I Ryssland har stormaktsattityden kommit tillbaka efter 90-talets röriga år med Boris Jeltsin. Under Jeltsin var Ryssland svagt med skadat självförtroende. Nationalismen i Ryssland har väckt den gamla imperiemakten till liv igen. I alliansfria Sverige måste vi återigen höja garden mot ett eventuellt angreppskrig. I försvarsberedningens rapport står; ”Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas.”

Alla vet att det handlar om Ryssland. Sydöstran har läst sammanfattningen av försvarsberedningens rapport ”Värnkraft”. Det står ingenting om diplomati, avspänning och förtroendeskapande åtgärder för att minska krigsrisken. Risken för kärnvapenkriget nämns inte alls i sammanfattningen av rapporten.

Det är istället bara skrivningar om de tre försvarsgrenarnas behov av nya vapensystem, om fler förband, fler värnpliktiga - kort sagt soldater, kulor och krut. Alla partiet är överens i riksdagen om försvarsberedningens ”inriktning av säkerhetspolitiken och ett starkare militärt försvar 2021 och 2025.

Den tidigare riksdagsledamoten, försvarsministern och talmannen Björn von Sydow, S, presenterade på tisdagen försvarsberedningens rapport. Alla partiers representanter värdesätter rapporten. Den är bra. Problemet är att de fyra borgerliga partierna i Alliansen inte vill skriva på rapporten. Borgarna litar helt på Sydow, men inte på försvarsminister Hultqvist med finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven.

Regeringen vill att försvaret ska räkna mer för att det ska bli 1,5 procent av BNP i höjda försvarsanslag år 2025 motsvarande 84 miljarder. Sveriges finanser ska också försvaras. Den som inbillar sig på högerkanten att det går att förena ett lågskattesamhälle med starkare försvar och starkare välfärd och starkare utbildning är antingen ideologiskt förblindad eller naiv.

Är det något svenska folket lärt sig genom åren är att försvarsbudgetar alltid spricker. Det är alltid svarta hål som uppstår. Beslut om nästa försvarsproposition fattas nästa år. Peter Hultqvist hinner innan dess att nagelfara alla kostnadskonton tillsammans med Magdalena Andersson.

Försvarslänet Blekinge kommer att växa betydligt under kommande år. Världen har förändrats. År 2005 var det nära att marinbasen i Karlskrona lagts ned och även F 17 i Kallinge var hotad. Den eviga freden infann sig inte.

Blekinge och Gotland ligger i frontlinjen mot Ryssland. Måtte bara Östersjön förbli ett fredens hav.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.