Sverige höjer garden

Ledare Artikeln publicerades
Anders Thornberg, Säpochef, bedömer att det i dag finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige.
Foto:Claudio Bresciani/TT
Anders Thornberg, Säpochef, bedömer att det i dag finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige.

Den här veckan pågår politikerveckan i Järva i Stockholmsområdet. Alla partiledare är där. Politikerveckan avslutas på söndag med tal av statsminister Stefan Löfven (S).

Det är hög tid att det segregerade Sveriges problem kommer upp på den politiska dagordningen. Den domineras annars av vem som bäst förmår styra Sverige.

Regeringsfrågan är knappast något som engagera någon i folkdjupet så vida inte Stefan Löfven utlyser nyval i höst. Mer angeläget att diskutera är det tudelade Sverige.

Var vi bor är politik. Vilken skola våra barn går i är också politik. Sverige är och förblir ett klassamhälle. I ett mer sammanhållet och jämlikt samhälle lever vi mer integrerat över klassgränser och etniska gränser. I dagens tudelning av samhället har hotet från våldsbejakande extremister fått näring.

Säkerhetspolisen måste numera lägga mer resurser på att hålla koll dessa våldsbejakande extremister. Det är individer i fredliga och demokratiska Sverige som är beredda att döda och dö för en sjuk sak.

Säkerhetspolisen konstaterar att antalet våldsbejakande extremister har gått från hundratals till tusentals de senaste åren. Störst är ökningen när det gäller islamister. Det är uppenbart att Sverige misslyckats med sin integrationspolitik. Misslyckandets rot är det tudelade samhället.

Terrorexperten Magnus Ranstorp (som syns allt oftare i medierna) konstaterar att Sverige misslyckats med det förebyggande arbetet mot våldsextremismen. På grund av Internet (sociala medier) kan unga människor lockas av hatpredikanters våldsbudskap. Svenska samhällets motreaktioner har varit för slöa och rent av naiva.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är oroad. Säpo säger att terrororganisationen IS (Islamiska staten) propaganda fått genomslag i bostadsområden kring våra storstäder och Örebro.

Därför är politikerveckan i Järva ett gott initiativ. Det borde följas av fler liknande initiativ i våra förortsområden.

Samtidigt måste IS mötas med en effektivare motpropaganda. Anders Ygeman och regeringen har en viktig uppgift framför sig. Vi vill inte ha fler vettvillingar som dödar människor med stulna lastbilar eller är beredda att utlösa självmordsbomber.

Sveriges antiterrorberedskap måste rustas upp i snabb takt efter alla förlorade år. Det handlar om både snabba insatser av säkerhetspolisen och långsiktiga insatser av politiken.

I detta kritiska läge har politiken lyckats samla ihop sig i form av blocköverskridande åtgärder mot terrorism. Säpo meddelade på fredagen att "ungefär varannan dag förekommer underrättelser om att någon uttryckt attentatsavsikter mot Sverige".

Fler blocköverskridande överenskommelser kommer att behövas. Sverige höjer garden.