Temperaturen stiger

Ledare Artikeln publicerades
Statsminister Stefan Löfven (S) och Sverigesdemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debattduell. S-ledaren håller rent mot ytterkantspartiet.
Foto:Henrik Montgomery/tt
Statsminister Stefan Löfven (S) och Sverigesdemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debattduell. S-ledaren håller rent mot ytterkantspartiet.

Den nyvalde moderat- och oppositionsledaren Ulf Kristersson efterlyser mindre gnällighet och mer värdighet i debatten. Om ett år är det val och på onsdagen var det partiledardebatt i riksdagen. Det är en illusion att tro att partiledarna ska kunna bli lite hyggligare mot varandra. Så fungerar inte politiken strax före val. Då stiger temperaturen.

Visserligen finns det väljare, opinionsbildare och även partiledare som alltid vill att partiledarna och andra politiker ska sluta tjafsa på varandra. I den svenska politiska traditionen går det bra att vara vass i debatterna och efteråt skaka hand med varandra, till och med ta en fika ihop. Det är en styrka för demokratin i Sverige. Det är tarvligheter och personpåhopp som ska bort.

Väljarna vill förstå vad som skiljer alternativen åt. Det kräver salt i debatterna. Nyligen var det valrörelse i Tyskland. Debatten mellan Merkel, CDU, och Schulz, SPD var ett sömnpiller. Båda satt i samma regering.

Det hör till saken att den spretiga borgerliga Alliansen tycker att det var den förra borgerliga minoritetsregeringen som lade grunden till dagens starka ekonomi i Sverige. Det hör till saken att den rödgröna regeringen med Stefan Löfven, S, och Magdalena Andersson, S, berättar att man övertog ett stort budgetunderskott efter valet 2014. Det har nu vänts till ett stort överskott.

Stefan Löfven har varit statsminister i tre år under ett ovanligt komplicerat parlamentariskt läge. Det sitter tre block i riksdagen som kan blockera varandra. Stefan Löfven har entydigt sagt att han aldrig kommer göra sig beroende av Sverigedemokraterna med tanke på partiets nazistiska bakgrund och ständigt pågående skandaler.

Samma entydiga ställningstagande gjorde inte förra moderatledaren Anna Kinberg Batra. Tvärtom. Det gör inte heller Ulf Kristersson.

I regeringsfrågan finns en spricka i det borgerliga blocket. Stefan Löfven vill bryta blockpolitiken – det vill inte borgarna eftersom de betecknar sossar som makthungriga.

Löfven ställde frågan till Annie Lööf, C, hur hon ser på regeringsbildandet. Hon svarade att hon vill styra Sverige med Alliansen. Löfven ska bort och Åkesson hållas utanför. Med dagens opinionssiffror är den linjen helt orealistisk. Men mirakel har hänt förr – det kan bli både fler partier i riksdagen och färre partier om ett år. Det är rimligt att största partiet får statsministerposten.

Partiledardebatten i riksdagen på onsdagen var spänstig. Duelldebatter mellan två partiledare gör debatterna bättre. Mest arg var Jimmie Åkesson som är trött på att svara på obekväma frågor om skandalerna i hans partiledning. De frågorna får han stå ut med.

Regeringen och Löfven skjuter till nya friska miljarder för att vården, polisen, försvaret med mera ska fungera bättre. Det tycker även borgerliga oppositionen som också tror på stora skattesänkningar. Vi får se vad väljarna tror om ett år.

Det är bra att Sverige leds av en tidigare svetsare med förankring verkstadsindustrin. Han tillhör verklighetens folk.