Vad gör du för val?

Ledare Artikeln publicerades

Almedalsveckan har precis varit och nazisterna har trakasserat, hotat och hatat även detta året. För mig är det helt obegripligt hur en nazistisk organisation kan få tillstånd att sprida sitt hat och skrämma människor till tystnad. Det är inte acceptabelt.

Jag tänker inte gå in så mycket på varför nordiska motståndsrörelsen (NMR) är nazister, för det är fullständigt uppenbart. Det finns inga som helst ursäkter för att inte se dem för vad de är. De är förintelseförnekare, antisemiter och den nazistgrupp som utgör det största hotet mot Sveriges inre säkerhet enligt Säkerhetspolisen.

NMR demonstrerar inte fredligt eller håller sig till de regler som gäller, utan de trakasserar och förstör för alla var de än befinner sig. De använder våld, de hotar, de skrämmer och de förstör.

Extremt många av de som är aktiva i NMR är dömda för brott av olika slag. Det här är inte vilka människor som helst i vilken organisation som helst. Det här är människor som på riktigt undergräver demokratin och fullständigt skiter i mänskliga rättigheter. Det här är människor som vill dela upp människor efter ras, sexuell läggning, kön och allt annat trams de kan komma på som enligt dem avgör ens värde. Är det ett sådant Sverige vi vill ha?

Jag har alltid varit rädd för rasism och nazism. Det borde alla vara. För vi har sett vad det gör mot samhället. Det sliter det i stycken och lämnar inget kvar förutom spillror att skrapa ihop.

Det finns absolut ingenting att vinna på att ställa grupper mot varandra. Det är en ren förlust.

Varför har vi inte lärt oss? Varför upprepar historien sig? Jag trodde aldrig att jag som 90-talist skulle kunna säga att jag sett nazister marschera öppet på gator. Det skrämmer mig.

Men det finns bara ett alternativ och det är att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter. Jag ska kunna titta i mina barns ögon och säga att jag gjorde allt jag kunde. Aldrig att jag sviker dem eller samhället genom att titta åt andra hållet. Nu behövs vi mer än någonsin.

Vad gör du för val?