Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Torsten Nilsson: Världen kom på besök

Det är uppenbart att spänningen i världen har ökat under de senaste åren, och därmed även risken för krig och konflikter i större skala. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnade härom veckan för en återgång till det kalla kriget.
Torsten NilssonSkicka e-post
Publicerad 22 april 2018
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Andra oroar sig för en kollaps för demokratin och hela den ”liberala världsordningen”. Det största problemet nu, som under kalla krigets första årtionden, är att ledarna har svårt att förstå varandra. Den något idealistiske Obama förstod sig inte heller på den beräknande men ändå alltmer oberäknelige Putin.

Men med Trumps kaotiska ledarskap har allt blivit värre. Sverige hamnade mitt i stormens öga när vi i januari i fjol tog plats i FN:s säkerhetsråd. Där har vi försökt finna lösningar på akuta problem, samtidigt som vi drivit svenska hjärtefrågor – t ex konfliktförebyggande arbete, och kvinnor, fred och säkerhet. Det har vi tydligen lyckats med, eftersom Säkerhetsrådet hedrat Sverige med sitt första möte någonsin utanför New York.

Annons

Förhoppningen var att mötet på Dag Hammarskjölds Backåkra i Skåne och några dagars samvaro skulle lätta på stämningen i rådet, som beskrivs som ”hätsk” just nu. Besöket kan också ses som ett erkännande av Sveriges politiska, diplomatiska och fredsbevarande insatser under årens lopp.

Även om det kärvat i Säkerhetsrådet på sistone, har stormakterna visat att man inte kan undvara FN och andra internationella organ. Världssamfundet har inte kollapsat, och när det gäller demokratin finns det både goda och dåliga exempel.

Det viktiga nu är att parterna börjar tala med varandra igen, och att militära åtgärder undviks framöver. Resulterar sedan mötet mellan Trump och Kim Jong-Un senare i vår till att det lugnar ner sig på den fronten, kan utvecklingen i världen vändas.

Sverige har gjort en viktig insats även i det sammanhanget. Och så gnäller de borgerliga över att regeringen inte i detalj redovisar hur Sverige kunde samla en så stor majoritet i FN för vår kandidatur till Säkerhetsrådet! Har de hört talas om internationellt förtroende?

Annons
Annons
Annons
Annons