Värna värnplikten

Ledare Artikeln publicerades
En kvinnlig soldat (tv) i full stridsutrustning under övning i markstrid i stadsmiljö. Mönstringen av värnpliktiga började på måndagen. Foto: Pontus Lundahl / TT
En kvinnlig soldat (tv) i full stridsutrustning under övning i markstrid i stadsmiljö. Mönstringen av värnpliktiga började på måndagen. Foto: Pontus Lundahl / TT

Stora delar av den lite äldre delen av manliga befolkningen minns tiden i "lumpen." Den var för de flesta en olycklig tid. Men majoriteten värnpliktiga gjorde sin plikt mot fosterlandet. Själv var jag pansarvärnssoldat och minns med rysningar vinterövningarna i Kosta uppe i smålandsskogen.

Jag hade för några år sedan svårt att acceptera att en av de moderata försvarsministrarna i Reinfeldts regeringar var vapenvägrare, Sten Tolgfors. Men det blåste andra vindar i den svenska högern på den tiden. Då skulle försvaret spara flera miljarder för att finansiera skattesänkningar. 2010 blev värnplikten vilande.

Med den nuvarande försvarsministern Peter Hultqvist, S, har värnplikten väckts till liv igen. På måndagen startade mönstringen av 6000 ungdomar till försvaret i Stockholm och Kristianstad. Av dessa 6000 unga män och kvinnor födda 1999 är tre av fyra killar. 94 000 99:or har på Internet gjort en beskrivning (självskattning) av vad de tycker är deras styrka och svaghet och inte minst besvarat frågan om man vill göra lumpen eller inte.

26 000 bedöms vara dugliga till militärtjänstgöring. Och det är naturligtvis bra om ungdomarna är motiverade att göra lumpen. Förhoppningsvis kommer fler tjejer söka sig till försvaret. Eller vad tycker Feministiskt initiativ?

Det är viktigt att det finns ett folkligt förankrat militärt försvar av Sverige om kriget skulle komma. Sveriges försvar är uppbyggt för försvarsstrider och ska inte användas för att ta främmande landområden. Skulle spänningen fortsätta att öka i Östersjöområdet måste vi vara beredda att öka försvarsanslagen.

Ingen främmande makt ska kunna hota och skrämma oss till eftergifter. Vårt försvar ska vara avskräckande för en angripare som vill kränka våra gränser. Försvarsmaktsövningen Aurora 17 som nyss avslutades hade till syfte att öka vår försvarsförmåga. Utan övningar står vi oss slätt vid ett eventuellt angrepp eller hot om angrepp.

Finlands sak är vår vid alla internationella övningar där också våra grannländer tillika Nato-medlemmar som Norge och Danmark ingår.

I en feministisk utrikes- och försvarspolitik borde också finnas en feministisk säkerhetspolitik. Målet måste vara att även försvarsmakten präglas av jämställdhetsideal. Feministiskt initiativ under Gudrun Schymans ledning vill stoppa värnpliktens återinförande. Militära hot finns inte i hennes tankevärld. Det militära försvaret skall läggas ned och pengarna föras över till ökade anslag till kvinnojourer.

Feminism i Schymans tolkning betyder pacifism. En pacifistisk linje betyder att radikalfeminister gör sig helt omöjliga att få inflytande i säkerhetspolitiken om partiet kommer in i riksdagen nästa år. Det är att göra feminismen en otjänst.