Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blekinge bäst i Sverige på att rädda hjärtan

Landstinget Blekinge är bäst i Sverige på att rädda patienters liv med hjärt- och lungräddning. En positiv nyhet så här på Alla hjärtans dag.
Blekinge • Publicerad 14 februari 2018
Foto: MAJA SUSLIN / TT

Landstinget Blekinge har under två år i rad varit bäst i hela Sverige på att rädda patienters liv med hjärt- och lungräddning, HLR.

2016 överlevde 27 av 100 000 patienter med hjärtstopp efter att ha fått hjärt- och lungräddning i Blekinge, enligt statistik från HLR-registret som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Annons

I Kronobergs och Västmanlands län överlevde bara 8 av 100 000 patienter.

– Det finns en klar variation, men jag kan bara spekulera om orsakerna. Det kan vara så att vissa sjukhus har mer utvecklade organisationer, säger Johan Herlitz, professor på Högskolan i Borås.

Allt fler överlever hjärtstopp utanför sjukhus. Detta eftersom HLR påbörjas innan ambulansen kommer i tre av fyra fall av hjärtstopp idag.

Totalt räddade hjärt- och lungräddning livet på 1317 personer som drabbades av hjärtstopp 2016.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons