Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Strategi för det gröna guldet i Blekinge

74 procent av Blekinge är täckt av skog. Men trots det saknas det en tydlig strategi för hur skogen ska utvecklas och användas i framtiden.
Blekinge • Publicerad 20 januari 2019
Länsstyrelsen ska få bättre koll på vilken typ av skog som finns i Blekinge och hur den kan utvecklas i framtiden. Här en bild från naturreservatet Stärnö-Boön i Karlshamn.
Länsstyrelsen ska få bättre koll på vilken typ av skog som finns i Blekinge och hur den kan utvecklas i framtiden. Här en bild från naturreservatet Stärnö-Boön i Karlshamn.Foto: Johan Hultgren

Du bor i ett län med en av de högsta andelarna lövskog i hela landet. Totalt är 74 procent av Blekinge täckt av skog, även det över rikssnittet.

Nu har Skogsstyrelsen anslagit medel för att skapa en bättre bild av den skog som finns i länet och hur den kan användas på bästa sätt.

Annons

– Vi ska ta fram en skogsstrategi, som går ut på att titta på vad det finns för skog i länet, vad den används till, vilka naturvårdsområden som finns och liknande. Det är här något som inte varit kartlagt tidigare. En kartstudie påbörjades i slutet av året och är färdig att presenteras i slutet av januari, säger Helena Morgonsköld, länsråd.

Länsstyrelsen i Blekinge har beställt utredningen men uppdraget kommer från Skogsstyrelsen, som har skickat ut totalt 16 miljoner kronor till landets alla län.

Målet är att förstärka skogsnäringen. Pengarna ska gå till att skapa regionala skogsprogram där skogen på ett konkret sätt ska bidra till tillväxt och på sikt även skapa nya jobb lokalt.

Blekinge har fått 400 000 kronor från Skogsstyrelsen. Den rapport som presenteras i slutet av månaden innehåller en nulägesanalys och en analys som kan ligga till grund för skogsstrategin. Men alltså inga av de konkreta förslag som Skogsstyrelsen vill se.

Några län har redan sin strategi på plats. Ett exempel är Småland. Där ska de tre länen bland annat göra en kompetenssatsning för att stärka skogsägaren som företagare.

Helena Morgonsköld säger att man hoppas kunna ta fram skogsstrategin tillsammans med Skåne och Halland.

– Skogen är en mycket viktig resurs för länet så vi tyckte att det är viktigt att veta vad vi har och hur vi ska göra med naturtillgången så den kan bevaras och används på bästa sätt för att få ut så mycket som möjligt ur den.

En majoritet av länets yta består av skog. Nu ska framtidsplanerna för de stora skogsarealerna ritas upp.
En majoritet av länets yta består av skog. Nu ska framtidsplanerna för de stora skogsarealerna ritas upp.Foto: Terje, Pedersen
Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons