Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Boverket vill förtydliga nya regler för vedspisar

Tidigare i februari skickades flera vedträn till Boverket i Karlskrona som en protest från det så kallade ”vedspisupproret”. Nu förtydligar myndigheten vad regeländringarna innebär.
BLEKINGE • Publicerad 23 februari 2018
Foto: Torbjörn Caspersson

Bakgrunden till protesterna är att den 1 juli i sommar ska ändrade regler tillämpas vid installationer av kaminer och pannor som eldas med pellets och ved för att minska utsläppen.

Nu vill Boverket förtydliga regeländringarna.

Annons

– Ändringarna innebär inget förbud mot vedeldning eller återanvändning av äldre vedspisar, säger Yvonne Svensson, rättschef på Boverket, i ett pressmeddelande.

Där skriver man att de som redan har till exempel en vedspis i byggnaden inte berörs av ändringarna, så länge som kraven uppfylls. Det är först den dagen när de ska byta ut, installera eller renovera som reglerna blir aktuella.

– Vi förstår att många har frågor och funderingar kring vad som gäller och om hur Boverket arbetat. Vi har tagit till oss dessa synpunkter och har nu förtydligat och uppdaterat informationen på vår webbplats, säger Yvonne Svensson.

På Boverkets hemsida ska nu konsumenten kunna hitta information om vad som gäller när de ska byta ut, renovera eller installera till exempel vedspis och kamin och vad de ska tänka på. Man ska även ha förtydligat hur reglerna ska användas i praktiken för kommunerna, som är de som ska hantera de enskilda fallen.

Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons