Nyheter

Brutalt valprån vidare till hovrätten

Brott (TT) Artikeln publicerades
Under brutala former blev en kennelägare i Skåne rånad på sex golden retriever-valpar. Valparna på bilden är inte de som stals.
Foto: Carrie Antlfinger
Under brutala former blev en kennelägare i Skåne rånad på sex golden retriever-valpar. Valparna på bilden är inte de som stals.

Kennelägaren kände svår dödsångest när hon blev brutalt misshandlad av maskerade män. Efteråt satte männen silvertejp över hennes mun, och tejpade ihop hennes händer och fötter innan de gav sig av med hennes sex golden retriever-valpar som sedan såldes via annonser på nätet.

Det brutala kennelrånet utanför Kristianstad går nu vidare till hovrätten sedan flera parter överklagat tingsrättens dom som föll i början av sommaren. En 27-årig man som dömdes till fem års fängelse för grovt rån efter överfallet överklagar både dom och det skadestånd som han dömdes att betala till den drabbade kennelägaren.

Även åklagaren överklagar då han vill att den 34-åring som friades av tingsrätten för åtalet om grovt rån döms till fängelse.

Flera personer var inblandade i fallet. Tre kvinnor dömdes för häleri efter att ha hanterat de stulna valparna på olika sätt.

Fem av sex valpar har hittats och återförts till kenneln. Tre av valpköparna fick även skadestånd motsvarande priset för valparna de hade köpt.

fakta

Fakta: Domen

TT

Det var tidigt på morgonen den 9 januari som en kennelägare i Skåne utsattes för grovt våld när flera maskerade gärningsmän rusade in i hennes hundstall.

Efter misshandeln tog männen sex golden retriever-valpar, som de sedan sålde vidare. Fem av sex valpar har hittats.

En 27-årig man döms till fem års fängelse för grovt rån. En 34-årig man som åtalades misstänkt för samma brott frias helt från anklagelsen.

Det är visserligen bevisat att 34-åringen åkte med i 27-åringens bil den aktuella dagen och att han även haft hand om hundvalpar efter rånet, men eftersom han inte åtalats för exempelvis häleri kan inte tingsrätten döma honom för detta.

En 23-årig kvinna – sambo till 27-åringen – fälls inte för medhjälp till grovt rån. Hon döms i stället för häleri till villkorlig dom.

Två andra kvinnor döms också för häleri för att ha hanterat de stulna valparna på olika sätt. Påföljden blir skyddstillsyn respektive villkorlig dom, enligt ett pressmeddelande från Kristianstads tingsrätt.

Offret får 50 000 kronor i skadestånd. Tre personer får skadestånd motsvarande priset för valparna de hade köpt.

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.