Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Elever konspirerar i skrivtävling

Nu är det dags för Blekinges högstadieelever att vässa pennorna igen och skicka in sina bidrag till årets skrivtävling. En som gillar temat är åttondeklassaren Miranda Maliqi.
– Jag är jätteintresserad av konspirationsteorier, säger hon.
BLEKINGE • Publicerad 8 november 2018
Pia Redin berättar om hur tävlingen går till för Miranda Maliqi, Mohammed Chamdin, Amanda Ohlsson och Vera Crambé som går i åttan på LKC i Karlskrona.
Pia Redin berättar om hur tävlingen går till för Miranda Maliqi, Mohammed Chamdin, Amanda Ohlsson och Vera Crambé som går i åttan på LKC i Karlskrona.Foto: Mattias Mattisson

Vad hände egentligen under terrorattackerna den 11:e september 2001? Är Michael Jackson verkligen död? Var USA först att landa på månen eller var det en bluff?

Det finns en mängd olika konspirationsteorier och under onsdagen diskuterades några av dessa när Pia Redin besökte Lyckeby kunskapscentrum (LKC) i Karlskrona för att berätta mer om årets skrivtävling.

Annons

– I dag är startskottet för tävlingen och jag tänkte börja med att försöka locka mina gamla elever här på skolan att delta. Jag ska sedan åka ut på en turné bland högstadieskolorna i länet, säger hon.

Sedan i höstas arbetar hon på Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, som ligger under Region Blekinge. Tillsammans med Berättarkraft, Sydöstran och BLT anordnar man återigen en skrivtävling för unga.

”Kan man skriva om teorier som man inte tror på? Till exempel att jorden är platt, för det tror jag inte på”, frågar Miranda Maliqi och får ett jakande svar av Pia Redin.
”Kan man skriva om teorier som man inte tror på? Till exempel att jorden är platt, för det tror jag inte på”, frågar Miranda Maliqi och får ett jakande svar av Pia Redin.Foto: Mattias Mattisson

Årets tema är konspirationer och det var något som eleverna på LKC gick igång på.

– Jag tycker att det är väldigt spännande och läser hela tiden på olika konspirationssidor på nätet, till exempel om Illuminati och rymden, säger Miranda Maliqi som går i årskurs åtta.

Själv har hon en teori om att människorna egentligen kommer från Mars, som från början var en grön planet. När den förstördes fick mänskligheten börja om på jorden, som nu också håller på att förstöras.

– Jag tror att vi lever i den datavärld. Att man har kommit på hur man skapar liv i datorn och att vi nu lever inuti en dataskärm, funderar klasskamraten Vera Crambé.

De är båda intresserade av att vara med i skrivtävlingen.

Pia Redin vill också med hjälp av speciallärare och rektorer nå ut till de så kallade ”hemmasittarna”, som av olika anledningar inte har möjlighet att komma till skolan.

– Det är viktigt att visa att tävlingen är för alla. En annan sak är att språket inte måste vara perfekt.

Hon tänker till exempel på de elever som har svenska som andraspråk.

Annons

– Det är innehållet som är viktigast.

Pia Redin håller upp affischen så att eleverna kan kopiera informationen med mobilen.
Pia Redin håller upp affischen så att eleverna kan kopiera informationen med mobilen.Foto: Mattias Mattisson
Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons